• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.11.2023

22:10

Ako Zapad pokuša da zaustavi rusku "flotu iz senke", Moskva će morati da reaguje! Da li će se sukob iz Ukrajine preseliti na more?

Reuters

Vesti

Ako Zapad pokuša da zaustavi rusku "flotu iz senke", Moskva će morati da reaguje! Da li će se sukob iz Ukrajine preseliti na more?

Podeli vest

Kao odgovor na rusko zaobilaženje sankcija, EU bi mogla da zahteva od Danske da pregleda tankere koji prevoze teret od istočnog Baltika, što bi moglo da dovede do direktnog sukoba ili opasnih pomorskih manevara

Pokušaj da se suzbiju brodovi koji su pomogli Rusiji da trguje naftom uprkos zapadnim sankcijama mogao bi da dovede do sukoba na moru između Zapada i Rusije i ekološke katastrofe, upozorio je stručnjak za geopolitički rizik za "Njuzvik".

Ograničavanje cene barela ruske sirove nafte iz mora na 60 dolara od decembra 2022. u početku je izazvalo nagli pad prihoda na naftu i budžetski deficit. Moskva je, međutim, pokušala da pronađe nova, uglavnom azijska tržišta za svoje energente, zaobilazeći sankcije korišćenjem "flote iz senke".

Kao odgovor, EU bi uskoro mogla da zahteva od Danske da pregleda tankere koji prevoze teret od istočnog Baltika i prolaze kroz danske moreuze, objavio je "Fajnenšel tajms", pozivajući se na neimenovane izvore.

Konvencija UN o pomorskom pravu koja reguliše pomorski saobraćaj uključuje klauzule koje dozvoljavaju državama da zadrže plovila ako postoje dokazi da bi mogli da predstavljaju veliku opasnost i da prouzrokuju štetu na obali.

Markus Korhonen, viši saradnik za upravljanje geopolitičkim rizicima, istakao je za "Njuzvik" da je ruska flota sastavljena uglavnom od starijih brodova koji ne ispunjavaju uslove za međunarodno osiguranje i predstavljaju "značajan ekološki rizik".

Međutim, mogućnost da Danska pregleda i zaustavi te brodove kako bi pooštrila režim sankcija Rusiji i ublažila opasnost od izlivanja nafte, predstavlja još jedan problem.

- Imajući u vidu koliko je Rusiji važna zarada od izvoza energenata, u slučaju da njeni tankeri budu sistematski sprečeni da plove Baltičkim morem, Rusija će morati da reaguje - rekao je Korhonen.

On je dodao da postoji zabrinutost da se brod neće zaustaviti kada ga na to pozove danska mornarica, što bi moglo da dovede do direktnog sukoba ili opasnih pomorskih manevara naftnih tankera u uskom i plitkom moru, čije bi implikacije na životnu sredinu mogle da budu strašne.

Ograničavanje ruskog izvoza energenata predstavlja veliki problem za Zapad. Ministarstvo finansija SAD je u oktobru kontaktiralo kompanije za upravljanje brodovima u 30 zemalja tražeći informacije o oko 100 brodova za koje sumnja da su prekršili sankcije, preneo je Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor iz Ministarstva finansija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija