• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

24.11.2023

09:11 >> 11:04

"39 za 13!" Oglasio se Izrael - evo u koliko sati počinje razmena talaca za zatvorenike!

Tanjug/AP

Vesti

"39 za 13!" Oglasio se Izrael - evo u koliko sati počinje razmena talaca za zatvorenike!

Podeli vest

Izrael će danas pustiti na slobodu 39 palestinskih zatvorenika, od kojih su 24 žene i 15 maloletnika, u zamenu za 13 talaca koje Hamas treba da oslobodi iz Pojasa Gaze, saopštio je palestinski komesar za zatvorenike Kadura Fares.

Zatvorenici, svi sa okupirane Zapadne obale ili Jerusalima, biće predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta u izraelskom vojnom zatvoru Ofer oko 16 časova po lokalnom vremenu, rekao je Fares agenciji Rojters.

To bi trebalo da se poklopi sa planiranom predajom 13 žena i dece na granici Gaze i Egipta, koji su među oko 240 ljudi koje su Hamasovi napadači uzeli za taoce tokom napada 7. oktobra na izraelsku teritoriju.

- Nakon što Crveni krst preuzme palestinske zatvorenike, oni iz Jerusalima će otići u svoj grad, a oni sa Zapadne obale će se okupiti u opštinskom veću Betunije gde će ih sačekati njihove porodice - rekao je Fares.

Oslobađanje zatvorenika je deo sporazuma o četvorodnevnom primirju između Izraela i Hamasa koje je počelo u 7 jutros po lokalnom vremenu.

Prekid vatre se prema dosadašnjim informacijama poštuje, pošto nema izveštaja o bombardovanju, artiljerijskim ili raketnim napadima, iako su obe strane optužile drugu za njegovo kršenje, navodi Rojters.

Danas je prvi od četiri dana primirja, u kojima se očekuje ovakva razmena, uz moguće dodatne dane prekida vatre ako Hamas pristane da oslobodi još talaca, navodi Tajms of Izrael.

U isto vreme, četiri cisterne sa gorivom i četiri cisterne sa gasom za pomoć humanitarnim organizacijama Ujedinjenih nacija ušle su danas u Pojas Gaze, u okviru dogovora o primirju s Hamasom, potvrđeno je iz izraelskog ministarstva odbrane.

Kako se navodi, kamioni su ušli u južni deo Gaze preko egipatskog graničnog prelaza Rafa, prenosi Tajms of Izrael.

"Gorivo i gas su namenjeni za funkcionisanje osnovne humanitarne infrastrukture u Pojasu Gaze", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je isporuka izvršena uz odobrenje izraelskih vlasti, u okviru postignutog dogovora o primirju i oslobađanju talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija