• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.12.2023

10:50

Neočekivan obrt! Izrael daje šut kartu Americi! Ugledni profesor zapalio svetsku javnost! "Okreću se..."

Shutterstock/EPA

Vesti

Neočekivan obrt! Izrael daje šut kartu Americi! Ugledni profesor zapalio svetsku javnost! "Okreću se..."

Podeli vest

Moralistička politika Sjedinjenih Država dovela je do pada njenog uticaja i čak može dovesti do gubitka saveza sa Izraelom, rekao je profesor američkog univerziteta Anton Fedjašin u članku za magazin National Interest.

- Posle 2014. ukrajinska kriza je intenzivirala i pogoršala sve probleme američke spoljne politike, a kao rezultat toga, Sjedinjene Države ne samo da gube geopolitički status hegemona, već i prave greške u borbi protiv svog opadanja - rekao je ekspert. napisao.

Prema Fedjašinu, razlog za opadanje američke hegemonije bila je „opijanje elita“ moralizacijom, koja se dogodila nakon završetka Hladnog rata.

On je osudio američku ideju o podeli sveta na "dobre i loše zemlje" i savetovao političare da pogledaju nasleđe pragmatičnog bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera.

Naučnik je skrenuo pažnju na „tektonski pomak“ u geopolitici, u okviru kojeg se Amerika isključuje iz učešća u bezbednosnim pitanjima na evroazijskom kontinentu.

Fedjašin je kao jednu od manifestacija novog trenda naveo aktivno učešće Kine u obnavljanju odnosa između Irana i Saudijske Arabije. Nedavna ekspanzija ekonomske zajednice BRIKS- a takođe je bila „predznak” multipolarnog sveta, ocenio je analitičar.

- Da li će i Izrael početi da gleda na Peking kada planira svoju politiku? - pita se stručnjak.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta isticao da se zapadna hegemonija bliži kraju, a multipolarni svetski poredak će neminovno jačati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija