• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.12.2023

09:10

Rusija sprema nešto krupno! Putin dao šok naređenje vojsci! "Povećajte..."

AP/shutterstock

Vesti

Rusija sprema nešto krupno! Putin dao šok naređenje vojsci! "Povećajte..."

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se odobrava povećanje broja vojnika u ruskoj vojsci za 15 odsto, a to je objasnio “porastom pretnji” vezanih za sukob u Ukrajini.

Maksimalna snaga Oružanih snaga Rusije povećana je za 170 hiljada vojnika, tako da sada imaju više od 1,3 miliona vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.U pretnodnom ukazu iz avgusta 2022. godine predviđen broj pripadnika vojske određen je na dva miliona, od čega 1,15 miliona vojnika.

Konkretno to predstavlja, ne računajući civilno osoblje, povećanje od 169.372 vojnika, što je oko 15 odsto od sadašnjeg broja borbenih snaga.

Rusko ministarstvo odbrane je odmah po objavi ukaza izdalo saopštenje objašnjavajući to povećanje.

„Povećanje pripadnika oružanih snaga je rezultat povećanja pretnji uperenih na našu zemlju i vezanih za sprovođenje specijalne vojne operacije (u Ukrajini) i nastavkak proširenja NATO,“ navelo je ministarstvo.

 Dodaje se da se ovaj proces odvija u fazama i da je reč o Rusima koji žele da služe po ugovoru.

"Ne planira se značajno povećanje regrutacije građana, niti je u planu mobilizacija", ističe Ministarstvo odbrane -

U tom resoru objašnjeno je da je povećanje broja vojnika u Oružanim snagama posledica rastućih pretnji Rusiji povezanih sa ''specijalnom operacijom u Ukrajini'' i aktuelnim širenjem NATO-a.

"Što se tiče Severnoatlantske alijanse, reč je o povećanju vojnog kontingenta bloka u blizini ruskih granica, kao i o razmeštanju dodatnih sistema PVO i udarnog naoružanja", navodi Ministarstvo.

Napominje se da se "potencijal taktičkih nuklearnih NATO snaga povećava, a da SAD nameravaju da zamene 200 zastarelih nuklearnih bombi sa slobodnim padom koje se nalaze u Evropi i Turskoj novom verzijom visoke preciznosti do kraja 2025. godine.

"U sadašnjim uslovima dodatno povećanje borbene snage i broja ruskih trupa predstavlja adekvatan odgovor na agresivne aktivnosti Alijanse", poručuje Ministarstvo odbrane Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!
Partizan

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!

Bio sam srećan i zadovoljan dok sam bio u klubu sa generalnim sekretarom Gordanom Petrićem, sportskim direktorom Ivanom Tomićem, potpredsednikom Batom Mirkovićem. Mi smo ista generacija i smatrali smo Partizan našim, a onda su nam objasnili da nije naš nego njihov. Pa smo rekli – kad je vaš, vodite ga, a mi ćemo se baviti nekim drugim stvarima, kaže Slaviša Jokanović (55), proslavljeni fudbaler crno-belih.

04.05.2024

12:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija