• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.01.2024

06:15

Suludi plan Zelenskog zaprepastio Ruse i Ukrajince! Nikome nije jasno kako je zamislio da ovo izvede!

Reuters/shutterstock

Vesti

Suludi plan Zelenskog zaprepastio Ruse i Ukrajince! Nikome nije jasno kako je zamislio da ovo izvede!

Podeli vest

Ukrajinskoj vojsci je potrebno 500.000 novih regruta kako bi pokrili žrtve i tokom narednih 12 meseci popunili nove jedinice, izjavio je sekretar ukrajinskog parlamentarnog Odbora za nacionalnu bezbednost Roman Kostenko.

Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je prošle nedelje da je vojni vrh zatražio mobilizaciju 450.000-500.000 pojedinaca zbog sukoba sa Rusijom. Ranije ovog meseca, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procenio je da je Kijev izgubio više od 383.000 vojnika (poginulih i ranjenih) od početka neprijateljstava u februaru 2022.

Kostenko se u intervjuu za Ukrinform požalio da su njegovi sunarodnici „mislili da će uskoro pobediti“, zbog čega se nisu pripremili za mobilizaciju.

- Sada su izjave o dodatnih 450.000-500.000 koji će biti mobilisani bile kao hladan tuš za sve - rekao je poslanik. On je objasnio da je Oružanim snagama Ukrajine potrebno toliko novih vojnika zarad nadoknađivanja gubitaka, kao i formiranja novih jedinica. Vojska, rekao je Kostenko, mora da planira nekoliko godina unapred jer bi sukob „mogao da se oduži“.

Šef Komiteta za nacionalnu bezbednost Ukrajine je dodao da bi ukrajinska vlada trebalo da pomeri fokus svoje informativne politike sa obećanja o brzoj pobedi i odmoru na Krimu na ozbiljniju poruku da „svi moraju da zaštite otadžbinu i da niko to neće izbeći“.

Nekoliko ukrajinskih medija javilo je u ponedeljak da zakon koji trenutno razmatra Vrhovna rada poziva na smanjenje starosne granice za mobilizaciju sa 27 na 25 godina. Nacrt zakona takođe podrazumeva uvođenje elektronskih obaveštenja o pozivima za vojsku, koja će „biti poslata imejlom i drugim sredstvima“.

Prema izveštajima, svima koji izbegavaju vojsku biće zabranjeno da primaju određene beneficije i usluge od države, dobijaju kredite, putuju u inostranstvo i obavljaju imovinske transakcije.

Poslanik Vadim Ivčenko rekao je za ukrajinsku „Stranu“ da muškarcima koji se kriju od mobilizacije u inostranstvu mogu uskratiti konzularne usluge, uključujući izdavanje novih ličnih dokumenata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske
Partizan

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske

Partizan će zbog smene Igora Duljaja sasvim izvesno ostati bez miliona! Kako prenosi poznata Instagram stranica "Pbg.news", ukrajinski fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka u Humsku je poslao zvaničan zahtev da se po završetku sezone ekvadorski vezista Denil Kastiljo (20) vrati među popularne "rudare", što znači da raniji dogovor između ova dva kluba definitivno propada!

02.05.2024

16:29

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija