• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.01.2024

12:45

"Uništiću SAD i Južnu Koreju"! Potrošeni svi krediti, Kim opasno zapretio

EPA

Vesti

"Uništiću SAD i Južnu Koreju"! Potrošeni svi krediti, Kim opasno zapretio

Podeli vest

Severnokorejski lider Kim Džong-un rekao je da bi njegova vojska trebalo da "temeljno uništi" Sjedinjene Države i Južnu Koreju ako bude provocirana, javili su državni mediji, nakon što je obećao da će pojačati nacionalnu odbranu kako bi se izborio sa, kako je rekao, sukobom bez presedana.

Severna Koreja je poslednjih meseci pojačala svoju ratobornu retoriku kao odgovor na proširenje vojnih vežbi SAD i Južne Koreje. Analitičari očekuju da će Kim nastaviti da eskalira svoju retoriku i testove oružja, jer gotovo sigurno veruje da može da iskoristi pojačane tenzije da iznudi američke ustupke ako bivši predsednik Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima u novembru.

Na velikom petodnevnom sastanku vladajuće stranke prošle nedelje, Kim je najavio da će ove godine lansirati još tri vojna špijunska satelita, proizvesti više nuklearnih materijala i razviti dronove za napad. Posmatrači smatraju da ovim potezima želi da poveća svoj uticaj u budućoj diplomatiji sa SAD.

Južna Koreja je Kima upozorila na upotrebu nuklearnog oružja

Na jučerašnjem sastanku sa vojnim komandantima, Kim je rekao da postoji hitna potreba da se naoštri "dragoceni mač" da bi se zaštitila nacionalna bezbednost, očigledno misleći na program nuklearnog naoružanja njegove zemlje. U svom novogodišnjem obraćanju, južnokorejski predsednik Ioon Suk Ieol rekao je da će ojačati sposobnosti svoje vojske kao odgovor na nuklearnu pretnju Severne Koreje.

„Republika Koreja gradi istinski, trajni mir snagom, a ne pokorni mir koji zavisi od dobre volje protivnika“, rekao je Jun, koristeći zvanični naziv Južne Koreje. Na skupu stranke, Kim je Južnu Koreju nazvao „hemiplegičnom malformacijom i kolonijalnom, podređenom državom“ čije je društvo „ukaljano kulturom Jenkija“.

Dodao je da njegova vojska mora da upotrebi sva raspoloživa sredstva, uključujući nuklearno oružje, da u slučaju sukoba „suzbije celu teritoriju Južne Koreje“. Ministarstvo odbrane Južne Koreje upozorilo je juče da će, ako Severna Koreja pokuša da upotrebi nuklearno oružje, južnokorejske i američke snage to oštro kazniti, što će rezultirati prekidom Kimove vladavine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15