• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.01.2024

16:20

"Spremamo se za rat sa Rusijom"! Pale su maske, svet čeka pakao neviđenih razmera: NATO otkrio krajnji cilj

Shutterstock

Vesti

"Spremamo se za rat sa Rusijom"! Pale su maske, svet čeka pakao neviđenih razmera: NATO otkrio krajnji cilj

Podeli vest

NATO će mobilisati oko 90.000 vojnika za vojne vežbe koje počinju u februaru i trajaće oko četiri meseca.

Vojna vežba pod nazivom „Steadfast Defender” biće najveća vojna vežba NATO-a u poslednjih nekoliko decenija, izjavio je američki general Kristofer Kavoli, posle sastanka Vojnog komiteta NATO 17. i 18. januara u Briselu.

Prema rečima vrhovnog komandanta NATO-a u Evropi, pripreme bi trebalo da počnu već ove nedelje. Konkretno, od februara do maja će se uvežbavati uzbunjivanje i raspoređivanje nacionalnih i multinacionalnih kopnenih snaga, kako je dalje objasnio Kavoli: „Raspoređivanjem američkih trupa, NATO će pokazati svoju sposobnost da ojača evroatlantski prostor. Vežba će biti jasna demonstracija kohezije, snage i odlučnosti NATO alijanse za međusobnu zaštitu, rekao je Kavoli, prenosi Dojče vele.

Uvežbava se obračun sa Rusijom i teroristima

Ovo saopštenje dolazi nešto više od četiri nedelje pre druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. „Spremamo se za sukob sa Rusijom i terorističkim grupama“, rekao je predsedavajući vojnog komiteta NATO-a, holandski admiral Rob Bauer, posle dvodnevnog razmatranja u sedištu NATO-a u Briselu. „Ako nas napadnu, moramo biti spremni.

Prema informacijama agencije dpa, scenario vojnih vežbi je ruski napad na teritoriju NATO-a, odnosno na neke njegove članice – što dovodi do aktiviranja člana 5. NATO ugovora – koji reguliše obavezu da pruži pomoć napadnutoj članici, u kojoj se navodi da oružani napad na jednu ili više država članica posmatra kao napad na sve.

Nemačka učestvuje sa 12.000 vojnika

U vojnoj vežbi učestvuje svih 31 članica NATO-a i država kandidat Švedska. Bundesver će, prema sopstvenim informacijama, između ostalog učestvovati u „Steadfast Defender” u četvorostepenoj vežbi pod nazivom „Kvadriga 2024”.

Očekuje se da će do kraja maja više od 12.000 nemačkih vojnika biti u akciji, posebno uvežbavajući brzo raspoređivanje snaga na istočnom krilu NATO-a.

Na primer, 10. oklopna divizija će od sredine maja koristiti različite rute za prebacivanje vojnika sa borbenim vozilima u Litvaniju i tamo demonstrirati borbenu sposobnost kroz vojne vežbe. Ova baltička država je jedna od zemalja koje se zbog svog položaja osećaju posebno ugroženim od Rusije.

 

 

Vojne vežbe od Norveške do Rumunije

Područje gde će se odvijati vojne vežbe „Steadfast Defender” proteže se od Norveške do zemalja poput Rumunije. Prema Bundesveru, postojaće i komponenta pomorske vežbe sa snagama koje se kreću iz Severne Amerike u Evropu.

Očekuje se da će u vežbi, pored oko 90.000 vojnika, učestvovati i više od 1.000 borbenih vozila i desetine borbenih aviona i pomorskih jedinica. Nemačka vojska posebno pominje tenkove, nosače aviona i avione F-35, između ostalog.

Pored Nemačke, veliki broj vojnika za vojne vežbe obezbediće i Velika Britanija. Ministarstvo odbrane u Londonu je nedavno saopštilo da će učestvovati oko 20.000 britanskih vojnika iz pomorskih, vazdušnih i kopnenih snaga.

 

 

Prošle godine – najveća vežba Vazduhoplovstva

U junu 2023. NATO je već održao veliku vazdušnu vežbu „Air Defender“ nad nemačkim vazdušnim prostorom. Bila je to najveća vežba premeštanja vazduhoplovnih snaga od osnivanja NATO-a. Učestvovalo je 250 aviona i oko 10.000 vojnika iz 25 zemalja. Nemačka vlada i Bundesver su tada izvukli pozitivan bilans stanja.

Najveća NATO vežba od kraja Hladnog rata organizovana je 2018. godine sa fokusom na Norvešku. Učestvovalo je oko 51.000 vojnika.

Poslednje vojne vežbe NATO, koje su bile veće od trenutno planiranih, održane su pre raspada Sovjetskog Saveza 1991. Tada je, između ostalog, izvedena serija vežbi „Povratak snaga u Nemačku”. Samo 1988. godine, na primer, bilo je uključeno oko 125.000 vojnika.

 

 

75 godina NATO-a

Organizacija Severnoatlantskog pakta ili NATO, na francuskom Organisation du traite de l'Atlantikue nord ili OTAN - je vojna alijansa osnovana 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu. U trenutku osnivanja imala je 12 članova. Nemačka je postala članica 6. maja 1955. godine.

Poslednje proširenje NATO-a bilo je prošlog 4. aprila, kada je Finska ušla u NATO kao 31. članica. Ovog 4. aprila, NATO slavi 75. godišnjicu – najvećim vojnim vežbama od kraja Hladnog rata, odnosno raspada SSSR-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija