• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/CNN

23.01.2024

16:25

Prve fotografije razornog zemljotresa u Kini! 12.426 evakuisano, ima mrtvih (FOTO)

Tanjug

Vesti

Prve fotografije razornog zemljotresa u Kini! 12.426 evakuisano, ima mrtvih (FOTO)

Podeli vest

Tri osobe su poginule u zemljotresu jačine 7,1 stepen Rihterove skale koji je potresao planinski i udaljeni deo kineskog regiona Sinđang rano jutros.

Državna televizija CCTV javila je da je još pet osoba povređeno, a 12.426 evakuisano iz pogođenih područja.

Zemljotres je pogodio okrug Vuši, poznat i kao okrug Ukturpan, u prefekturi Aksu u blizini granice sa Kirgistanom nešto posle 2 sata posle ponoći po lokalnom vremenu, izvestila je državna novinska agencija Sinhua.

Snažni potresi izazvali su urušavanje dve kuće i srušena dva glavna dalekovoda u blizini epicentra, iako je struja brzo obnovljena, navodi Sinhua, a potresi su se osetili u zemljama centralne Azije stotinama kilometara daleko.

Foto: Tanjug

 

Spasilačke misije se odvijaju po hladnom vremenu, a očekuje se da će temperature dostići minus 23 stepena Celzijusa u okrugu Vuši u naredna tri dana, saopštila je u utorak kineska meteorološka agencija.

Železnička uprava Sinđijanga odmah je zatvorila rute u oblastima pogođenim zemljotresom i obustavila 27 vozova, javila je Sinhua.

Tri osobe su hospitalizovane u naselju 26 kilometara od epicentra, javila je državna televizija CCTV. Dete je spaseno iz ruševina njihove kuće u tom mestu, javila je televizija.

Skoro 200 spasilačkih radnika poslato je u zonu zemljotresa, a još stotine se okupljaju, javila je Sinhua.

Više od 50 naknadnih potresa iznad 3 magnitude prijavljeno je u utorak u 11 sati, prema državnom Kineskom centru za mreže zemljotresa.

Foto: Tanjug

 

Regionalni uticaj

Epicentar zemljotresa je udaljeno, planinsko i retko naseljeno područje na nadmorskoj visini iznad 3.000 metara, saopštila je CCTV.

Pet sela se nalazi u radijusu od 20 kilometara od epicentra, što je oko 50 kilometara od glavne urbane oblasti okruga Vuši, prenela je Sinhua.

Okrug Vuši ima 205.000 stanovnika, prema poslednjem popisu u Kini 2020.

Foto: Tanjug

 

Jaki potresi osetili su se u gradovima udaljenim stotinama kilometara, uključujući oazu Puta svile u Kašgaru i Hotan u južnom Sinđijangu.

Na video snimcima koje su stanovnici Sinđijanga objavili na kineskim društvenim mrežama vide se svetla koja se ljuljaju i padaju na pod, kao i gomila koja se sklonila napolju na ulicama, umotana u zimske jakne i ćebad, dok su temperature tokom noći padale na -10 stepeni Celzijusa.

Foto: Tanjug

 

Podrhtavanje se osetilo i preko granice u Kirgistanu, navodi Geološki zavod Sjedinjenih Država.

U obližnjem Kazahstanu, najmanje 44 osobe su povređene u najvećem gradu u zemlji Almati posle zemljotresa, saopštile su vlasti u utorak. Zemljotres se osetio i daleko od Uzbekistana, preneo je Rojters.

Stanovnici u ruralnim oblastima južnog i zapadnog Sinđanga su uglavnom Ujguri, pretežno muslimanska etnička manjina koja je poslednjih godina na meti sveobuhvatnog gušenja kineske vlade, od masovnog zatvaranja do strogih ograničenja verskog i kulturnog života.

Foto: Tanjug

 

U izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da je Kina počinila „ozbiljna kršenja ljudskih prava“ protiv Ujgura koja bi mogla da predstavljaju „zločine protiv čovečnosti“ – optužbe koje je Peking oštro negirao.

U decembru je u snažnom zemljotresu u provincijama Gansu i Ćingaj na severozapadu Kine poginula 151 osoba, što je najsmrtonosniji zemljotres koji je pogodio zemlju u poslednjih devet godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija