• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.01.2024

17:37

Kritično! Krenuli su, Rusija razvaljuje NATO države! Misteriozna dešavanja bacila Istočnu Evropu na kolena!

Shutterstock

Vesti

Kritično! Krenuli su, Rusija razvaljuje NATO države! Misteriozna dešavanja bacila Istočnu Evropu na kolena!

Podeli vest

Rusija verovatno stoji iza porasta slučajeva ometanja satelitskih signala koje koriste aviokompanije, pametni telefoni i sistemi naoružanja u istočnoj Evropi, rekao je komandant estonskih odbrambenih snaga Martin Herem.

Slučajevi ometanja signala Globalnog sistema za pozicioniranje (GPS) učestalo se dešavaju u baltičkom regionu od prošle godine, a poseban porast je zabeležen ovog meseca u regionu koji se proteže od Finske, preko Poljske, pa do Crnog mora, navodi "Blumberg".

- Neko to prouzrokuje i mi mislimo da je to Rusija rekao je Herem u intervjuu u Talinu prošle nedelje, ocenivši da Moskva možda testira svoje sposobnosti ometanja signala usled navodnog rizika od potencijalnog sukoba sa NATO-om, dodaje.

"Blumberg" kao dokaz vidi to što Rusija uspešno koristi sisteme za elektronsko ratovanje u sukobu sa Ukrajinom kako bi ometala kretanje dronova i projektila, i to što je prethodno rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo da su jedinice za elektronsko ratovanje u Kaljiningradu sprovodile vojne vežbe za ometanje radio i satelitskih signala.

Estonski komandant smatra ometanje moglo da se vrši i sa brodova u Baltičkom moru. U decembru su poljske vazduhoplovne vlasti upozorile pilote na smetnje, dok su zvaničnici iz Švedske i Finske ranije ovog meseca rekli da istražuju ovu pojavu.

- Rusija je pokazala svoje mogućnosti elektronskog ratovanja na drugim mestima, ne samo u Ukrajini i baltičkim zemljama. Oni su definitivno prilično jaki u toj oblasti - rekao je Herem.

Estonski general je u intervjuu takođe upozorio na sposobnost Rusije da proizvede velike količine municije i regrutuje nove trupe, a što je, kako dodaje, navelo NATO saveznike da se spremaju za produženi sukob.

Zvaničnici evropske avijacije održali su sastanak prošle nedelje kako bi razgovaralo o problemu ometanja, jer se incidenti u kojima se šalju lažni signali povećavaju u pozadini sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, dodaje "Blumberg".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija