• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.02.2024

12:12

Puklo je! Nemačka je stala: Radnici aerodroma stupili u štrajk - Otkazani letovi

EPA

Vesti

Puklo je! Nemačka je stala: Radnici aerodroma stupili u štrajk - Otkazani letovi

Podeli vest

Radnici obezbeđenja napustili su danas svoja radna mesta na većini velikih nemačkih aerodroma u okviru jednodnevnog štrajka koji ima za cilj da se pojača pritisak na vladu u sporu oko plata, što je dovelo do masovnih otkazivanja letova u Nemačkoj.

Prema procenama aerodromskog udruženja ADV, oko 1.100 letova biće otkazano ili odloženo zbog štrajka, kojim je pogođeno oko 200.000 putnika, prenosi nemački Špigel. Nemački sindikat Verdi pozvao je radnike da štrajkuju na 11 aerodroma - Berlinu, Frankfurtu, Kelnu, Dizeldorfu, Hamburgu, Štutgartu, Lajpcigu, Hanoveru, Drzdenu, Bremenu i Erfurtu.

Štajk neće uticati na aerodrome u saveznoj nemačkoj državi Bavarskoj, uključujući u Minhenu. Uoči početka štrajka, otkazana su sva poletanja za danas iz Berlina, Hamburga i Štutgarta. U Kelnu je otkazano oko četiri petine planiranih letova u Kelnu, a u Dizeldorfu trećina.

U Frankfurtu je operater tog najprometnijeg aerodroma u Nemačkoj saopštio da će bezbednosni punktovi van tranzitne zone biti zatvoreni i savetovao putnike da ne dolaze na aerodrom.

Međutim, kako navodi AP, postoje veze za prebacivanje putnika, a avio-kompanija Lufthanza je planirala da obavi veći deo svojih planiranih letova, uključujući interkontinentalne letove.

Sindikat Verdi traži povišice za 2,80 evra po satu za sve zaposlene i bonuse za prekovremeni rad koji će početi od prvog dodatnog sata. Tri runde radnih pregovora nisu donele dogovor o platama za oko 25.000 radnika obezbeđenja.

Udruženje poslodavaca kaže da je ponudilo povišicu od četiri odsto ove godine i tri odsto sledeće godine, kao i ustupke kada se uvedu bonusi za prekovremeni rad. Pregovori bi trebalo da se nastave 6. februara. U odvojenom sporu, Verdi je pozvao u petak na štrajk u lokalnim sistemima javnog prevoza u većem delu zemlje. Talas štrajkova zahvatio je Nemačku proteklih nedelja, uključujući mašinovođa i poljoprivrednika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija