• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

05.02.2024

23:30

Šta će ostati od Velike Britanije?! Ne žele samo Škoti da napuste UK, sledi otcepljenje i Severne Irske! Biće referenduma?!

Reuters

Vesti

Šta će ostati od Velike Britanije?! Ne žele samo Škoti da napuste UK, sledi otcepljenje i Severne Irske! Biće referenduma?!

Podeli vest

Mišel O'Nil, prva irska nacionalistkinja koja je ikada imenovana za lidera Severne Irske, rekla je da očekuje da će se referendum o irskom jedinstvu održati u narednih 10 godina. U intervjuu za Ski Nevs u nedelju, O'Nil je primetila da se njena kampanja zasnivala na tome da bude „prvi ministar za sve".

- Ja sam neko ko želi da bude ujedinitelj. Ja sam neko ko želi da okupi ljude - naglasila je ona.

Na pitanje da li se slaže sa izjavom liderke njene stranke Meri Lu Mekdonald, da je Ujedinjena Irska "na dohvat", a ne u "decenijama" , O'Nil je rekla da veruje da je Severna Irska svedok "decenije prilika."

- Postoji toliko stvari koje menjaju sve stare norme: prirodu države, činjenicu da nacionalistički republikanac nikada nije trebalo da bude prvi ministar. Sve ovo govori o toj promeni - jasna je ona."

Prema uslovima Sporazuma o Velikom petku potpisanog između vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Irske 1998. godine radi okončanja decenija sektaškog nasilja, državni sekretar za Severnu Irsku trebalo bi da pozove na referendum o ujedinjenju Irske ako "većina glasanjem izrazi želju" da Severna Irska napusti Ujedinjeno Kraljevstvo i pridruži se ujedinjenoj Irskoj". 

U dokumentu koji je prošlog meseca potpisala rivalska Demokratska unionistička partija (DUP) ističe se da će budućnost regiona u Velikoj Britaniji biti sigurna decenijama i da "nema realnih izgleda za "ispitivanje granice". Međutim, O'Nil je rekla da bi „apsolutno osporila ono što je britanska vlada rekla u dokumentu".

O'Nil, potpredsednica nacionalističke partije Šin Fejn, pobedila je na izborima u subotu. Ona je rekla da pobeda "predstavlja novu zoru" za Severnu Irsku i navela da je njen cilj da postigne ujedinjenu Irsku. 

O'Nil je bila prvi kandidat za ministra od maja 2022. godine, kada se pro-ujedinjena Irska grupa pojavila kao najveća stranka u Skupštini Severne Irske (Stormont) sa 90 mesta posle izbora. Međutim, DUP je blokirao O'Nil da preuzme dužnost, jer je bojkotovao skupštinu u znak protesta zbog pravila trgovine nakon Bregzita. Stranka je saopštila da su trgovinska ograničenja potkopala odnose regiona sa Britanijom, efektivno osakativši zakonodavnu vlast, koja se oslanja na sporazum o podeli vlasti da bi funkcionisao.

Pre O'Nil, bilo je 11 uzastopnih unionističkih lidera na čelu vlade Severne Irske od osnivanja Stormonta pre 103 godine.

Šin Fejn ima navedeni cilj da postigne ujedinjenu Irsku, dok DUP želi da ona ostane u sastavu UK. Referendum o ponovnom ujedinjenju Irske može se održati samo po nahođenju britanske vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija