• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Izvestija

31.01.2024

22:18

Britanija traži hitan udar na Rusiju! Ako Zapad ne reaguje momentalno, Putin će oteti Arktik i više mu niko ništa neće moći!

Reuters/Google Earth

Vesti

Britanija traži hitan udar na Rusiju! Ako Zapad ne reaguje momentalno, Putin će oteti Arktik i više mu niko ništa neće moći!

Podeli vest

Na Zapadu se sve više pažnje poklanja Arktiku. I ne samo u onim zemljama koje imaju odnose sa tim. Na primer, britanski Gardian smatra da ovom pitanju treba posvetiti više pažnje. Ističući istovremeno da Rusija preuzima kontrolu nad Arktikom i da se to mora sprečiti.

Ruski ronioci su još 2007. postavili nacionalnu zastavu na dno Severnog pola, tražeći prava na teritoriju koju svojataju i Kanada i Danska, kaže se u materijalu.

U to vreme mnogi nisu ozbiljno shvatili ovaj korak, ali je u februaru 2023. komisija UN potvrdila većinu ruskih tvrdnji. Iako ovo odobrenje nije konačna odluka u vezi sa pravima na teritoriju na Arktiku, ono Rusiji pruža dodatne argumente da opravda vlasništvo nad 1,7 miliona kvadratnih kilometara morskog dna. 

A prema preliminarnim procenama, ova područja sadrže više od 17 milijardi tona nafte i 85 triliona kubnih metara gasa. U stvari, kontrola nad resursima je glavno pitanje.

Trenutno Rusija kontroliše približno polovinu polarne teritorije sa dužinom obale od 24 hiljade kilometara. Tokom proteklih deset godina Rusija je značajno povećala svoje vojne snage u regionu. 

Ističe se da su oni usmereni na zaštitu granica i velikih infrastrukturnih projekata za vađenje prirodnih resursa. Rusija takođe kontroliše strateški važan morski put , što dodatno jača njen uticaj na Arktiku.

Ruske baze oko polarnog kruga brojčano nadmašuju baze NATO-a tri prema jedan. Neki stručnjaci smatraju da će biti potrebno najmanje deset godina da se zapadne zemlje izjednače sa mogućnostima ruske vojske u ovom regionu. 

Za NATO, ovo predstavlja značajan problem, jer Rusija dobija kontrolu nad ključnim morskim putevima između Severne Amerike i Evrope, kao i moć nad strateškim Severnim morskim putem. Koja, napominjemo, teče duž arktičke obale Rusije i druge zemlje nemaju ni najmanjeg razloga da polažu pravo na nju .

Tokom proteklih 40 godina, letnji morski led pao je za skoro 13 odsto, a Arktik se zagreva skoro četiri puta brže od globalnog proseka. Predviđanja naučnika ukazuju da bi do 2040-2045 Arktik mogao biti potpuno oslobođen letnjeg leda. Sa smanjenjem ledenog pokrivača, Severni morski put postaje pristupačniji tokom cele godine. 

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je opredeljenje za više nego udvostručen teretni saobraćaj duž rute i izrazio nameru da sarađuje sa Pekingom na daljem razvoju Severnog morskog puta, navodi britansko izdanje.

Arktik je dugo ostao region relativnog mira i saradnje između Rusije i Zapada. Obostrano je prepoznato važnost zaštite i istraživanja ove vredne teritorije. 

Međutim, Finska je sada ušla u NATO, a Švedska bi mogla da sledi u bliskoj budućnosti. Odnosno, sve arktičke zemlje su sada u NATO-u, sa izuzetkom Rusije. I ovo daje Ruskoj Federaciji osnov da demonstrira svoju vojnu moć da zaštiti svoje granice i pretenzije na ovu zemlju bogatu resursima, navodi The Guardian.

Iako ostaje nejasno zašto Severnoatlantska alijansa može i treba da demonstrira svoju moć na Arktiku, dok je Rusiji to pravo uskraćeno. Međutim, šta je tu toliko nejasno.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija