• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

13.02.2024

20:59

Pad Avdejevke! Oboren Mi-24 VSU! Ruski VBR pogodio koncetraciju ljudstva

Tanjug/AP

Vesti

Pad Avdejevke! Oboren Mi-24 VSU! Ruski VBR pogodio koncetraciju ljudstva

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 720. dan.

Ruske snage na 1,2 km od Časovog Jara (MAPA)

Ruske oružane snage nastavljaju uspešno napredovanje zapadno od Artjomovska (Bahmuta), ne smanjujući pritisak na ukrajinske jedinice. Ruski borci u protekla 24 časa, uprkos izuzetno teškim vremenskim uslovima, zauzeli područje od oko 1,3 km severno i severozapadno od sela Ivanovskoje (Krasnoe).

Ukrajinci potvrđuje činjenicu napredovanja ruskih snaga, ukazujući da je širina ofanzivnog fronta premašila jedan i po kilometar. Oni takođe objavljuje detaljnu mapu, koja, u stvari, pokazuje ruski napredak mnogo skromnije nego što zapravo jeste.

Napredovanje u ovom pravcu omogućava ruskim trupama ne samo da značajno steknu uporište na prilazima Časov Jaru, smanjujući sposobnost ukrajinskih snaga da udare po boku, već i da sa severa obuhvate protivničku grupu ukopanu u gore pomenutom selu.

Časov Jar je veliko ukrajinsko logističko čvorište zapadno od Artjomovska. Trenutno se ruske snage nalaze na istočnoj periferiji Časov Jara na udaljenosti ne većoj od 1,2 km.

Oboren Mi-24 VSU (VIDEO)

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski helikopter Mi-24 na zaporoškom pravcu.

 

 

Ruski VBR pogodio koncetraciju ljudstva VSU (VIDEO)

„Tornado-G“ ruske vojske izveo napad na koncentrisanje ljudstva Oružanih snaga Ukrajine za vreme rotacije jedinica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

 

Pad Avdejevke: Bivša baza PVO VSU u okruženju

Trenutno, jedinice ruske vojske nastavljaju aktivne jurišne operacije na Avdejevki, zatvarajući kotao oko utvrđenih položaja ukrajinske jedinice na prostoru Zenit . To javljaju i sami ukrajinski izvori, koji o situaciji na ovoj deonici fronta pišu na potpuno drugačiji način nego ranije.

Ukrajina je prinuđena da prizna uspehe ruskih snaga koje su izbile na nekoliko pravaca u gradu Avdejevka. Konkretno, ruske jedinice su napredovale u turističkom naselju zapadno od privatnog sektora Avdejevke. Napredovanja se beleže i kod sela Opitno.

Napredujući u ovim pravcima, jedinice ruskih jurišnih snaga zatvaraju kotao oko utvrđenog rejona Zenit, koji se nalazi u blizini restoransko-hotelskog kompleksa Carski lov.

Sada je ovo uporište ukrajinskih snaga skoro opkoljeno. Ruska vojska preduzima ofanzivna dejstva iz četiri pravca. Ukrajinske formacije više ne mogu da snabdevaju vojnu grupu koja se brani u ovom utvrđenom području ni na jednom pravcu.

Istočno od sela Opitnog, ruske jedinice su se ukopavale u blizini šumskog pojasa. Napredovali su do dubine od 450 metara. Tako su ukrajinske formacije u sve težoj situaciji. Gubitak utvrđenog područja Zenit imaće još negativniji uticaj na odbranu ukrajinskih snaga u ovom delu Avdejevke.

A tek što je zaamenio Zalužnog! Šta se desilo u Selidovu i zašto je Sirski zabranio da se o tome priča? (FOTO/VIDEO)

Ruski udarac!

Ruska vojska je izvela snažan udar raketama Iskander sa kasetnim bojevim glavama na poligon Oružanih snaga Ukrajine u Selidovu u pravcu Donjecka.

Prema pisanju Telegram kanala Mash, u trenutku napada na poligonu je moglo biti oko 1.500 ukrajinskih vojnika. Kanal je objavio i snimak na kojem se pretpostavlja da su ti isti borci. 

 

 

Foto ubod! Sirski ponosno maršira sa ruskom vojskom u Moskvi, novi komandant Ukrajine ostavio sve u šoku (VIDEO)

 

Obaranje!

Oboren ukrajinski helikopter Mi-24, pogledajte dejstvo ruske PVO!

 

 

 

Zelenskom sledi puč?! Ukrajinski narod uz Zalužnog! Da li je ovo najtačnija analiza do sada?

Prve zabrane! Sirski naredio!

Prema podacima iz Ukrajine, novi glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski zabranio je da se šire bilo kakve informacije o ukrajinskim gubicima u Selidovu, gde se nalazio kamp za obuku hiljadu ljudi, saopštila je glavna urednica „Rusija sevodnja“ i RT Margarita Simonjan.

- Iz Ukrajine pišu da je Sirski zabranio sve informacije o gubicima u Selidovu, gde su naši izveli jak udar. Tamo su obučavali hordu ukrajinske vojske za Avdejevku. Pišu o hiljadu i po ljudi - napisala je ona na Telegramu.

Selidovo se nalazi u DNR i pod kontrolom je Ukrajinaca. Rusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da su izvedeni raketni udari na uporišta jedinica 59. motorizovane brigade pešadije, 79. desantno-jurišne brigade i stranih plaćenika sa oko 600 ljudi. Pored toga, izvedeni su napadi na lokacije gde je koncentrisana vojna tehnika i artiljerijski sistemi u mestima Selidovo, Kurahovo i na području rudnika Korotčenko u DNR.
 

Najnoviji satelitski ostavili Kijev u šoku! To što su ruski vojnici napravili nemoguće je probiti (FOTO)

Hvala vam! Zelenski pozdravio odluku Senata SAD o pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas odluku američkog Senata koji je usvojio zakon o paketu pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u vrednosti od 95 milijardi dolara.

- Zahvalan sam senatoru Čaku Šumeru, lideru demokrata u Senatu Miču Mekonelu i svakom američkom senatoru koji je podržao kontinuiranu isporuku pomoći Ukrajini dok se borimo za slobodu, demokratiju i vrednosti koje su nam svima drage - naveo je Zelenski na društvenoj mreži X.

Dodao je da za Ukrajinu nastavak pomoći SAD "pomaže da se spasu ljudski životi od ruskog terora".

- To znači da će se život nastaviti u našim gradovima i da će trijumfovati nad ratom - napisao je Zelenski.

Da bi paket pomoći bio usvojen, mora da ga prihvati i Predstavnički dom gde republikanci imaju većinu. Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson poručio je da bi mogle da prođu nedelje ili meseci, pre nego što Kongres bude poslao zakon na potpisivanje američkom predsedniku Džozefu Bajdenu. Republikanci zahtevaju da prioritet Kongresa bude zaštita južne granice SAD sa Meksikom, gde se američke savezne države suočavaju sa prilivom velikog broja ilegalnih migranata. Oni traže da prvo bude usvojen zakon o zaštiti američke granice, a da se tek nakon toga razgovara o pomoći Ukrajini.

Udarno! Milijarde za Zelenskog otključane?! Američki senat usvojio paket pomoći Ukrajini

 

Kremlj: Rusija će pravno goniti sve koji posegnu za njenom imovinom

Rusija će štititi svoju imovinu i pravno goniti svakoga ko za njom posegne, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući situaciju sa ruskom imovinom koju je zamrznula EU.

- Pokušavaju da pokrenu pitanje eksproprijacije naših aktiva, naše imovine. To je zadiranje u privatnu svojinu, to je protivzakonita radnja. Zakonski ćemo goniti sve one koji imaju veze sa takvim odlukama, donošenjem odluka i njihovom sprovođenju. Rusija će štititi svoje interese - naglasio je on.

Ranije je Savet EU odobrio odluku o skladištenju profita od ruske imovine za njihovu dalju upotrebu u interesu Ukrajine.

Ambasadori Evropske unije su se 29. januara provizorno složili oko predloga Evropske komisije da se prihodi od reinvestiranja zamrznutih sredstava Rusije koriste "za obnovu Ukrajine".

Evropska komisija je u decembru dostavila Savetu EU na odobrenje direktivu koja, kao prvi korak u procesu konfiskovanja prihoda od reinvestiranja ruske imovine, podrazumeva obavezu da se takav prihod stavi na poseban bankovni račun. Nakon toga se očekuje da će ovaj novac biti podložan evropskim porezima blizu 100 odsto.

Planirano je da se poreski prihodi direktno prebacuju u budžet EU. Na taj način će se sredstva povlačiti za dalju upotrebu po diskrecionom pravu EK (na primer, za finansiranje programa podrške Ukrajini). Ova direktiva za sada ne predviđa konfiskovanje same ruske finansijske imovine. Trenutno je u EU zamrznuto oko 200 milijardi evra suverenih aktiva Rusije.

Došao "kasapin!" Strašan događaj paralisao vojsku Ukrajine! Borci pali u očaj, potez Zelenskog razbio moral kijevskih snaga!

 

Stigao "Azov"!

Brigadu, koja je prebačena kao pomoć ukrajinskim snagama u Avdejevki, čine uglavnom borci odreda "Azov", rekao je za Sputnjik poslanik Narodnog saveta DNR Dmitrij Pletenj.

Prema pisanju evropskih medija, Kijev je poslao u Avdejevku 3. jurišnu brigadu koja je do tada bila u rezervi.

 

Žestok juriš 

Ruski borbeni helikopteri Mi-28 izveli su napad na uporišta i ljudstvo ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu. U napadu je uništen komandni punkt i ukrajinska oklopna tehnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Posle napada, helikopteri su ispalili termalne mamce kako bi sprečili da ih rakete iz neprijateljskih prenosnih PVO sistema pogode.

Suharevski zamenik Sirskog!

Pukovnik Vadim Suharevski, koji je ispalio "prvi hitac" sa ukrajinske strane u Donbasu 2014. godine, imenovan je za zamenika novog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog, javio je TV kanal Hromadske. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je već potpisao ukaz o imenovanju.

Pogođena termoelektrana, nema struje

U Dnjepru, nakon napada drona samoubice, prestala je sa radom termoelektrana DTEK.

"Kao rezultat napada, oprema preduzeća je ozbiljno oštećena. Stanica je prestala da proizvodi struju", navodi DTEK.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija