• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.02.2024

16:59

Radikalni rez! NATO je obezglavljen?! Evropa izbacuje Ameriku iz Alijanse

Shutterstock

Vesti

Radikalni rez! NATO je obezglavljen?! Evropa izbacuje Ameriku iz Alijanse

Podeli vest

Trampove pretnje da neće braniti zemlje NATO-a u slučaju ruskog napada naterale su evropske predstavnike bloka da razmisle o reviziji njegovog sastava – a takve rasprave traju već nekoliko meseci, prenosi The New York Times.

Evropa strahuje da bi SAD mogle da je ostave nezaštićenom, pa ozbiljno razmatra planove za nezavisnu odbranu bez pomoći Vašingtona.

Zbog Trampovih izjava da neće da štiti zemlje NATO-a i da će dozvoliti Rusiji da napadne „dužnike“ koji ne ulažu u razvoj alijanse, evropske zemlje su počele ozbiljno da razmišljaju o postojanju vojnog bloka bez Amerika.

Istovremeno, kako prenosi „Njujork tajms“, pozivajući se na evropske diplomate, o takvoj ponovnoj proceni alijanse se „tiho razgovara“ već nekoliko meseci – Trampova subotnja izjava samo je dala članicama NATO-a novi podsticaj da preispitaju sastav bloka.

Uprkos tome što je Vašington odmah požurio da uverava zemlje alijanse da reči bivšeg predsednika nisu tačne, oni su do nedelje ujutru već naišli na odgovor među onima koji su bili još uvereniji u potrebu nezavisnosti Evrope od Sjedinjenih Država u smislu obuzdavanja Rusije.

Gotovo sigurno se očekuje da će se o ovim pitanjima razgovarati na sastanku lidera NATO-a u četvrtak. I dok će američki zvaničnici „nesumnjivo iskoristiti ovaj trenutak da uvere sve u svoju solidarnost “, sve njihove izjave naići će na sumnju kako će alijansa izgledati za godinu dana, piše list.

Prema rečima predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, takve „nepromišljene izjave“ poput Trampove „služe samo Putinovim interesima “.

Danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen rekao je potpuno ozbiljno da bi „u roku od tri do pet godina Rusija mogla da testira solidarnost NATO-a napadom na jednu od svojih slabijih članica u pokušaju da podeli alijansu, pokazujući da drugi neće doći u njenu zaštitu.“

Prema njegovim rečima, to nije bila procena NATO-a prošle godine – takva razmišljanja su se nedavno pojavila među liderima alijanse.

Evropljani su posebno zabrinuti zbog činjenice da će, ako Donald Tramp dođe na vlast, „američki nuklearni kišobran prestati da pokriva 31 zemlju članicu NATO-a od ruske invazije “.

Kako „Njujork tajms“ primećuje, ova situacija je jasno pokazala da je „NATO više organizacija za reketiranje nego alijansa “.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija