• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.02.2024

11:48

"Granica je ratna zona!" Šalju vojsku u Teksas: Detalji misije strogo poverljivi, šta se dešava na jugu SAD-a?!

Shutterstock

Vesti

"Granica je ratna zona!" Šalju vojsku u Teksas: Detalji misije strogo poverljivi, šta se dešava na jugu SAD-a?!

Podeli vest

Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem najavila je ovog proleća rasporediti dodatne trupe Nacionalne garde na južnu granicu.

- Granica je ratna zona, zato šaljemo vojnike. Primarna misija ovih vojnika biće da izgrade zid koji će zaustaviti priliv ilegalnih imigranata, narko kartela i trgovine ljudima u Sjedinjene Američke Države - izjavila je Noem. 

U saopštenju se navodi da će 60 vojnika Nacionalne garde Južne Dakote biti stacionirano na južnoj granici na period od tri meseca. Detalji o njihovoj misiji se ne otkrivaju iz bezbednosnih razloga.

Ovo će biti peti put da je Nacionalna garda Južne Dakote raspoređena na južnu granicu kako bi pomogla u naporima za bezbednost granica tokom administracije Noem. 

Bitka za Teksas i Belu kuću

Vlasti Teksasa trenutno su usred pravne bitke sa administracijom Džozefa Bajdena kako bi odbranile svoju imigracionu politiku i  zakon SB4  koji je doneo guverner Teksasa Greg Abot, a koji dozvoljava teksaškim agentima da pritvaraju, procesuiraju i deportuju migrante.

Ranije ove godine, Ministarstvo pravde SAD  tužilo je  državu da ospori SB4, insistirajući da su ta ovlašćenja prerogativi saveznih vlasti i da "Teksas ne može da upravlja sopstvenim imigracionim sistemom" . Krajem januara, Vrhovni sud  je podržao  uklanjanje bodljikave žice koju su vlasti Teksasa postavile duž obala Rio Grandea (Rio Grande u SAD).

Stav Teksasa podržali su guverneri 25 država. Početkom februara, guverner Greg Abot sastao se  sa 13 republikanskih guvernera država. Prema rečima državnog lidera, Bajden i njegovo "odbijanje da primeni američke zakone o imigraciji", ugrožavaju graničnu bezbednost zemlje. 

Nedavno je i guverner Floride Ron Desantis objavio je da će rasporediti pripadnike Nacionalne garde ove države kako bi pomogao u Teksasu u borbi sa "invazijom" ilegalnih imigranata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija