• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

21.02.2024

19:08

(VIDEO) Bajden opet zamalo pao, 84 kongresmena zahtevaju da se podvrgne kognitivnom testu, ili da ga zameni Haris!

EPA

Vesti

(VIDEO) Bajden opet zamalo pao, 84 kongresmena zahtevaju da se podvrgne kognitivnom testu, ili da ga zameni Haris!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden sapleo se dva puta u utorak dok se ukrcao na Er Fors jedan na let za Kaliforniju. Iako je Bela kuća insistirala da je odličnog zdravlja, 81-godišnji demokrata je uporno odbijao da polaže kognitivni test tokom svojih godišnjih zdravstvenih pregleda.

Kamere u vazduhoplovnoj bazi Endruz u Merilendu snimile su Bajdena kako se spotiče dok se penje stepenicama do predsedničkog aviona, jedva izbegavajući pad. Poslednji incident dolazi u trenutku kada se predsednik suočava sa zahtevima javnosti da mu se proveri mentalna oštrina.

Bajden bi „trebalo da izađe na debatu i da pokaže američkoj javnosti da ima kognitivne kapacitete da uradi ovaj veoma, veoma težak posao", rekao je njegov bivši protivkandidat za demokratsku nominaciju Robert F. Kenedi Jr., sada nezavisni kandidat. U međuvremenu, 84 republikanaca u Predstavničkom domu napisala su otvoreno pismo zahtevajući da se glavnokomandujući podvrgne kognitivnom testu ili da ga se zameni prema 25. amandmanu.

- Ako ste previše mentalno poremećeni da biste bili na suđenju, kao što tvrdi vaše sopstveno Ministarstvo pravde, onda smo zabrinuti da vaše mentalno stanje nije na kompetentnom nivou da služite kao vođa slobodnog sveta", navodi se u pismu, koje je napisao bivši lekar u Beloj kući Roni Džekson, koji je lečio predsednike Baraka Obamu i Donalda Trampa pre nego što je postao kongresmen iz Teksasa. 

Pismo je usledilo nakon što je specijalni savetnik Robert Hur, koji je istraživao Bajdenovo nepropisno rukovanje poverljivim dokumentima, zaključio da predsednika ne treba optužiti jer bi bilo teško ubediti porotu da je „stariji čovek sa lošim pamćenjem" mogao da počini zločin. teško krivično delo.

Bajden treba da obavi godišnji pregled, iako Bela kuća nije otkrila datum pregleda. Nakon poslednjeg fizičkog pregleda, sredinom februara 2023, dr Kevin O'Konor je proglasio Bajdena „zdravim, energičnim" i „sposobnim da uspešno obavlja predsedničke dužnosti". 

Bajden je imao dve operacije na mozgu 1988. godine, kako bi se suočio sa životno opasnim aneurizmom. U izveštaju dr O'Konora se navodi da "izuzetno detaljan neurološki pregled" nije pronašao indikacije moždanog udara, multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti, ali je navedeno da predsednik nije uradio kognitivni test.

Prema Zakonu o pristupačnoj nezi iz 2011. godine, usvojenom kada je Bajden bio potpredsednik Baraka Obame, od Amerikanaca sa  65 i više godina koji su na "Medikeru" se traži da prođu „kognitivnu procenu" kao deo svoje godišnje provere zdravlja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Evropa će eksplodirati antiameričkim pokretom i sahraniti SAD, a Tramp je opasniji po Rusiju od Bajdena!
Šok analiza ruskog eksperta

Evropa će eksplodirati antiameričkim pokretom i sahraniti SAD, a Tramp je opasniji po Rusiju od Bajdena!

Američka moć u Evropi se ruši. Masovni pokret poljoprivrednika može porasti 10 puta i zavladati ne samo poljoprivrednicima već i čitavim društvom. Antiameričko raspoloženje moglo bi se naglo povećati. Ukrajinci već izazivaju bes među građanima Italije, Švajcarske, Češke, Nemačke, u manjoj meri Francuske, a posebno u Poljskoj. Ovo je neka vrsta novog antiamerikanizma i antifašizma, ističe ruski ekonomista i geopolitičar Vasilij Koltašov!

20.02.2024

20:16

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija