• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.02.2024

06:15

(MAPA) Krenuli su, tuku širom fronta! Putin naredio najveću ofanzivu od početka rata - vojska ima tri nedelje da postigne cilj!

Shutterstock, Reuters

Vesti

(MAPA) Krenuli su, tuku širom fronta! Putin naredio najveću ofanzivu od početka rata - vojska ima tri nedelje da postigne cilj!

Podeli vest

Ruska vojska pokušava da "rastegne ukrajinske snage" jačanjem napada širom prve linije fronta, tvrdi Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Rusija je nedavno postigla značajan uspeh na bojnom polju zauzimanjem grada Avdejevke u Donjeckoj oblasti nakon meseci intenzivnih borbi.

Britansko ministarstvo u najnovijem izveštaju sugeriše da su ruske snage intenzivirale napade preko prve linije u nadi da će gurnuti Ukrajinu do "prelomne tačke".

Dodaje da su ruske kopnene snage takođe eskalirale napade u blizini sela Robotine.

"Ruske kopnene snage nastavile su i vrlo verovatno pojačale kopnene napade na osovinu Robotina u južnoj Ukrajini, koju je Ukrajina ponovo zauzela tokom kontraofanzive u leto 2023. Ruske snage su intenzivirale napade na nekoliko tačaka linije bojišta tokom prošle nedelje verovatno sa namerom da rastegnu ukrajinske snage", stoji u izveštaju.

ISW: Rusi napadaju sa svih strana

I američki Institut za proučavanje rata (ISW) napisao je u najnovijem izveštaju da Rusi napadaju sa svih strana na prvim linijama.

"Rusija je u procesu sprovođenja kohezivne ofanzivne operacije u potrazi za operativno značajnim ciljem, skoro prvi put u više od godinu i po kampanje u Ukrajini", stoji u izveštaju.

 

 

ISW tvrdi da tekuća ruska ofanziva u Harkovskoj i Luganskoj oblasti u istočnoj Ukrajini "uključuje napade duž četiri paralelne osi" koji bi "zajedno verovatno stvorili operativno značajne dobitke"

"Dizajn ove ofanzivne operacije vredan je pažljivog razmatranja, bez obzira na njen ishod, kao mogući primer sposobnosti ruske komandeda uči i poboljša svoje prethodne neuspehe na operativnom nivou", ocenjuje ISW.

Četiri smera napredovanja

"Ruska zapadna grupacija snaga nedavno je intenzivirala operacije duž linije Kupjansk-Svatove-Kremina i usredsređena je na četiri smera napredovanja. Ruske snage trenutno sprovode ofanzivne operacije severoistočno od Kupjanska, severozapadno od Svatova, jugozapadno od Svatova i zapadno od Kremine, piše u izveštaju.

Foto: Reuters

 

Ruska zapadna grupacija snaga (WMD) odgovorna je za veći deo osovine Harkov-Lugansk od stabilizacije fronta nakon uspešne kontraofanzive Ukrajine u Harkovskoj oblasti u jesen 2022.

ISW navodi da su "6. kombinovana armija i 1. gardijska tenkovska armija WMD nastavile da lokalizuju ofanzivni napor severoistočno od Kupjanska 6. novembra 2023. i sporadično jačanje operacije u smeru Kupjanska".

Obaveštajci: Putin je vojsci dao rok od tri nedelje

Ukrajinska Glavna obaveštajna uprava (GUR) tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin dao svojoj vojsci rok od tri nedelje da preuzme punu kontrolu nad Luganskom oblasti.

General Vadim Skibicki, zamenik načelnika GUR, rekao je tokom intervjua za Interfaks da Putin želi potpunu kontrolu nad Luganskom oblasti pre predstojećih predsedničkih izbora u Rusiji, koji su zakazani za 15. do 17. marta.

- Pre izbora žele da dođu barem do administrativnih granica Luganske oblasti. Imati barem neki uspeh, nešto poput Avdijivke, možda negde drugde na nekom drugom frontu. Putin želi da pokaže da su navodno uspeli da vrate teritorije koje je Ukrajina oslobodila nakon početka napada punog obima. To bi se vrlo aktivno koristilo u informaciono-psihološkim operacijama, akcijama i informacionom prostoru - rekao je Skibicki.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija