• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Gazeta

27.02.2024

18:07

Američka vojska ubeđena da ih se Rusi plaše! Analiza vojne taktike Moskve otkrila im nedostatke Putinove armade!

Shutterstock

Vesti

Američka vojska ubeđena da ih se Rusi plaše! Analiza vojne taktike Moskve otkrila im nedostatke Putinove armade!

Podeli vest

Stručnjaci američke vojske pripremili su edukativni materijal o ruskim trupama i njihovoj taktici. Autori se nisu bavili sukobom u Ukrajini, ali su upozorili da bi Moskva mogla da nastavi da koristi regione sa „etničkim Rusima" za svoje potrebe.

Osim toga, američki izveštaj govori o urođenom nepoverenju Rusa i Kremlja prema Sjedinjenim Državama i „globalnom liberalnom poretku", kao i o očajničkoj želji Rusije da stekne globalno priznanje.

Rusija očajnički želi da bude priznata kao svetska sila, kategorički ne veruje Zapadu i smatra susedne zemlje „tamponom" između sebe i svojih neprijatelja. Do ovog zaključka došla je Komanda za obuku i doktrinu američke vojske , koja je na Fejsbuku objavila (vlasnik kompanije Meta je u  Rusiji priznat kao ekstremista i zabranjen je) dokument od 280 stranica pod nazivom „Ruska taktika".

Materijal je namenjen širokom spektru vojne, „vojne obuke, stručnog obrazovanja i razvoja liderstva". Njena objava počinje rečima „Poznaješ li svog neprijatelja?" U dokumentu autori ispituju strateške ciljeve Moskve i kako ona namerava da ih ostvari. Pored toga, detaljno je opisana struktura ruskih trupa, stalni raspored jedinica, naoružanje.

Istovremeno, autori nisu analizirali šta se dešavalo u Ukrajini. Objasnili su da je još rano za procenu sukoba.

„Ovaj dokument nema za cilj da pruži uvid u to kako se Rusi trenutno bore u Ukrajini... Još uvek proučavamo sukob u Ukrajini i nastavljamo da revidiramo naše procene", navodi se u dokumentu.

Autori su primetili da se u Ukrajini bori toliko ruskih jedinica da će možda morati da se preispita položaj ruskih snaga u budućnosti. Osim toga, Rusija trpi gubitke, pa je prerano da se proceni „struktura i oprema bilo koje ruske jedinice u narednih 5-10 godina".

Sa raspadom SSSR-a, Rusija je pretrpela „značajan nazadak", kaže istorijski deo pregleda. „Imala je poteškoća" da pronađe novo mesto u međunarodnoj zajednici, ali je time bila nezadovoljna. Sada su akcije Moskve diktirane činjenicom da Rusija „očajnički" želi da povrati priznanje kao svetska sila i da odigra značajniju ulogu i u regionalnoj i u globalnoj politici. Rusija se takođe oseća strateški ranjivom i pokušava da se izoluje od potencijalnog neprijatelja sa tamponom iz susednih zemalja.

- Pristup Rusije međunarodnim poslovima diktiran je stavom da se drugi namerno protive njenim naporima - navodi se u dokumentu.

Kremlj posebno krivi za neprijateljsko „mešanje" Sjedinjenih Država i NATO-a . Odnosi Rusije sa Sjedinjenim Državama su istorijski bili stalna konkurencija, uprkos pojedinačnim primerima „pozitivne interakcije". Danas značajan deo ruske populacije i njenih vlasti ima „urođeno nepoverenje" prema Sjedinjenim Državama i globalnom liberalnom poretku, na čijem čelu je Vašington , smatraju autori pregleda. Rusija želi da potkopa vodeću globalnu ulogu SAD i ne želi da živi u zapadnom liberalnom sistemu.

Zarad svojih ciljeva Rusija traži uticaj u susednim zemljama.

- Rusija veruje da kao svetska sila može da obezbedi stabilnost zemljama na svojoj periferiji, posebno zemljama bivšeg SSSR-a, i da utiče na međunarodnu politiku i zakonodavstvo izolovano od zapadnog liberalnog sistema. Rusija svoj uticaj u ovom regionu posmatra kao efikasan tampon protiv potencijalnih agresora i opravdava sve povezane vojne akcije kao čisto strateške i odbrambene - rezimiraju autori.

Moskva namerava da nastavi da izbegava direktan sukob sa američkom vojskom i NATO-om, radije da učestvuje u „diplomatskom ratu". Rusija će biti posebno aktivna u korišćenju informacionog pritiska, manipulišući informacionim okruženjem u sopstvenim interesima.

- Rusija koristi manipulaciju informacijama, obmanu i ometanje da bi ostvarila dominaciju u informacijama u vremenima konkurencije i sukoba. Rusija će manipulisati objektivnom stvarnošću kako bi stvorila subjektivnu stvarnost sebi naklonjenu - navodi se u dokumentu.

Moskva će takođe pokušati da primora neprijateljske zemlje da deluju na načine koji su joj zaista korisni. Da bi to uradila, ona će neprijatelju preneti „lukavo konstruisanu informaciju", ponovo koristeći prevaru i manipulaciju. SSSR je delovao na potpuno isti način, ova taktika se zove refleksivna kontrola, objašnjavaju autori.

Međutim, osim „meke moći", Rusija se neće odreći direktnih vojnih intervencija. Vodiće „proksi ratove" uz pomoć kriminalnih bandi, militanata, trupa za specijalne operacije i privatnih vojnih kompanija kao što je Vagner PMC. Istovremeno, Rusija će „sve negirati" i diplomatski prikrivati njihovu upotrebu.

Da bi postigla vojnu prednost, Rusija će razviti „specifične sisteme naoružanja". Kao što su dronovi, hipersonične rakete, precizna artiljerija, „oružje usmerene energije".

- Rusija ima manje stroga pravila angažovanja od Sjedinjenih Država. U vojnim sukobima Rusija aktivno planira i praktikuje upotrebu nuklearnog i hemijskog oružja na strateškom i taktičkom nivou - smatraju autori.

Generalno, ruska nacionalna doktrina i izjave ruskih vlasti ukazuju na spremnost Kremlja da se umeša u svaku međunarodnu krizu koja je, po njegovom mišljenju, u skladu sa nacionalnim interesima, upozorava se u dokumentu. Posebno su ugrožene zemlje u kojima žive Rusi.

- Rusija verovatno cilja na ranjive zemlje ili regione koji su strateški važni za postizanje njenih ciljeva. Područja sa podeljenim stanovništvom, posebno etnički Rusi, najranjivija su za eksploataciju od strane Rusije - navodi se u pregledu.

Da bi ojačala svoju poziciju, Rusija će tražiti partnere u regionima u kojima Sjedinjenim Državama nedostaju „jake pozicije" i pružaće ekonomsku i političku, kao i vojnu podršku prijateljskim režimima. Moskva planira saradnju sa Azijom i jačanje odnosa sa  Kinom .

U budućnosti će, po mišljenju autora, konkurencija između Rusije i Zapada samo rasti. Rusija će takođe nastaviti da se takmiči za nuklearnu superiornost. Osim toga, na Arktiku će se otvoriti novo polje takmičenja.

- Sve veći spektar kontroverznih pitanja nastaviće da podstiče buduću konkurenciju i sukob između Rusije i Zapada. Broj i intenzitet nesuglasica... ponovo će pojačati rivalstvo i, moguće, približiti ih otvorenom sukobu - navodi se u dokumentu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija