• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.02.2024

21:00

(VIDEO) Dobro pratite! Putin udara svim silama! Pentagon objavio mape, ovde će početi najstrašniji juriš!

Shutterstock, Reuters

Vesti

(VIDEO) Dobro pratite! Putin udara svim silama! Pentagon objavio mape, ovde će početi najstrašniji juriš!

Podeli vest

Svi zapadni stručnjaci čekaju neizbežnu prolećnu ofanzivu ruske armije, smišljajući scenarije i prognoze. Pentagon je već nacrtao nekoliko mapa, navode u svojoj analizi stručnjaci američkog Ifnstituta za proučavanje rata (ISV).

Kašnjenja u snabdevanju američkim i evropskim naoružanjem omogućiće ruskoj vojsci da otpočne ofanzivne operacije odjednom u tri pravca: na granici Harkovske oblasti i LNR (u pravcu Kupjanska i Krasnog Limana), u zapadnom delu DPR (dalje napredovanje od Avdejevke) i u zapadnom delu Zaporoške oblasti (severnije od Rabotina i Verbovoja).

„Kašnjenja u snabdevanju artiljerijskom municijom i sistemima protivvazdušne odbrane sprečila su ukrajinske snage da brane Avdejevku“, piše ISV.

Ruska ofanziva će sprečiti ukrajinske trupe da pripreme ljudstvo i opremu za nastavak kontraofanzivnih operacija, navode eksperti.

Američki eksperti primećuju da od jeseni 2023. godine (kada je počela ofanziva na Avdejevku i odlučujuća faza operacije Oskol na granici LNR i Harkovske oblasti) ruska armija prolazi kroz veliko restrukturiranje.

ISV u svojoj analizi navodi nekoliko ključnih činjenica.

Prvo. Nove jedinice i formacije upućuju se u zonu borbenog kontakta, što omogućava brzo povećanje regrutacije do snage predviđene vojnom doktrinom.

Drugo. Brzo raspoređivanje novih formacija omogućava da se prikrije razlika u sistemu komandovanja između operativnog štaba OGV (Objedinjena grupa vojske) i stalnog štaba vojnih okruga. Ovo je neophodno kako bi se ubrzao borbeni raspored i učešće u ofanzivi.

ISV navodi primer 25. armije, formirane na Dalekom istoku, koja je deo Istočnog vojnog okruga (štab armije je u Jekaterinburgu). Vojska je počela da se stvara u proleće 2023. godine pod komandom general-majora Andreja Serickog.

Tačan sastav vojske ostaje nejasan - čak je i ISV prinuđen da nerado prizna. To znači da ruska vojna kontraobaveštajna služba deluje efikasno, ne dajući neprijatelju više informacija.

Zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Ukrajine, general Aleksej Hromov, primoran je da se hrani glasinama da će vojska navodno imati motorizovane streljačke divizije i tenkovske bataljone.

Rusko Ministarstvo odbrane, naravno, nije zvanično prijavilo zonu operativnog razmeštaja vojske u zoni Severnog vojnog okruga. Iako ISV iz nekog razloga pretpostavlja da vojska može ili biti podređena komandi OGV (Objedinjena grupa vojske), ili delovati pod operativnom kontrolom grupe trupa „Centar“ (ona je odgovorna za izvođenje operacije Oskol).

Treće. Formalne razlike u strukturi pukova i brigada se zadržavaju, iako se te razlike na kraju brišu na bojnom polju. Sergej Šojgu je najavio nameru da nekoliko motorizovanih brigada transformiše u motorizovane streljačke divizije, uz istovremeno formiranje novih brigada.

Istovremeno, kako napominje ISV, ruske jedinice na nivou čete ili bataljona često su bile raspoređene na liniju borbenog dodira radi rešavanja tekućih problema. U isto vreme, elementi nekoliko različitih jedinjenja često su delovali na istom geografskom području. Kao rezultat toga, brišu se formalne razlike između veličine i strukture ruskih jedinica i formacija različitih ešalona i različitih tipova. To je neizbežno u savremenom ratovanju, primećuju američki stručnjaci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija