• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.03.2024

05:30

(VIDEO) Bačena na Ukrajinu! Rusi potvrdili lansiranje monstruoznog oružja! Mediji u Kijevu ćute - pogodilo je metu?!

Printscreen/Youtube/Reuters/Fotomontaža

Vesti

(VIDEO) Bačena na Ukrajinu! Rusi potvrdili lansiranje monstruoznog oružja! Mediji u Kijevu ćute - pogodilo je metu?!

Podeli vest

Hipersonične rakete kompleksa „Cirkon“ baziranog na moru korišćene su u sklopu kombinovanih udara na vojne ciljeve u Ukrajini, uključujući i testiranje sposobnosti ovih raketa da savladaju slojeviti sistem PVO, poput zapadnih protivvazdušnih sistema, rekao je za RIA Novosti Viktor Murahovski, ruski vojni analitičar, glavni urednik časopisa „Arsenal otadžbine”.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom obraćanja Saveznoj skupštini Ruske Federacije rekao da je kompleks Cirkon već korišćen u borbi.

- Očigledno je reč o upotrebi najnovijih hipersoničnih raketa za napade na vojne ciljeve Ukrajine. Sigurno su ove rakete korišćene u okviru takozvanih kombinovanih udara, koji podrazumevaju upotrebu različitih vrste naoružanja u jednom udaru sa sinhronizacijom u vremenu i mestu. To je kombinacija, na primer, bespilotnih letelica Cirkon, Kalibar, Geran i krstarećih raketa velikog dometa Kh-101 - rekao je Murahovski.

Prema njegovom mišljenju, u jednom udaru nije korišćeno više od dva-tri cirkona, jer je ova faza upotrebe test sistema naoružanja u realnim borbenim uslovima.

- Najverovatnije su kombinovani udari uz učešće Cirkona izvedeni na ukrajinske ciljeve u oblastima koje su najgušće pokrivene slojevitom protivvazdušnom odbranom, uključujući i uz učešće sistema tipa Patriot, kako bi se potvrdile sposobnosti hipersoničnih raketa. Mislim da su u tom pogledu odabrani ciljevi za uništenje u Odeskoj ili Kijevskoj oblasti - rekao je Murahovski.

Specijalista je dodao da, sudeći po nedostatku „medijske aktivnosti“ neprijatelja po ovom pitanju, rakete nisu oborene.

On je podsetio da su hipersonične rakete Kindžal ranije potvrdile svoju efikasnost u prevazilaženju slojevite PVO Ukrajine, koja uključuje sisteme PVO zapadnog tipa.

Raketa Cirkon je razvijena i proizvedena u Reutovskoj NPO Mašinostrojenija (deo Tactical Missiles Corporation). Raketa ima domet od 1000 kilometara i može da dostigne brzinu od 9 maha.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija