• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jovan Laketa

01.03.2024

11:58

Vreme nam otkucava! Ako se desi erupcija ovog vulkana, Amerika nestaje sa lica Zemlje i slede drastične klimatske promene!

pixabay.com

Vesti

Vreme nam otkucava! Ako se desi erupcija ovog vulkana, Amerika nestaje sa lica Zemlje i slede drastične klimatske promene!

Podeli vest

Ako bi se u nacionalnom parku Jeloustonu u SAD dogodila još jedna velika erupcija, njeni efekti bi bili širom sveta. Aktiviranje supervulkana bi imalo regionalne efekte kao što su prekrivanje planete Zemlje pepelom i ogromne promene globalne klime.

Jeloustun je jedan od najvećih aktivnih vulkana na svetu. A kako kaže naučnici takođe je bomba koja otkucava svoje poslednje sekunde. Oni kazu da se priblizava momenat kada ce on eruptirati. Jeloustoun eruptira na svakih 600.000 godina, a informacija koja nas može zabrisati jeste da je od kada je poslednji put eruptirao prošlo, pogađajte koliko? Da, pogodili ste, skoro 600.000 godina. Koliko nam je vremena još ostalo?

Ako bi supervulkan ispod Nacionalnog parka Jelouston ikada imao još jednu ogromnu erupciju, mogao bi da izbaci pepeo hiljadama kilometara širom Sjedinjenih Država, oštetivši zgrade, uništivši useve i zatvorivši elektrane. To bi bila velika katastrofa.

Supervulkan Jelouston, hiljadama puta moćniji od običnog vulkana, imao je tri zaista ogromne erupcije u istoriji. Jedna se dogodila pre 2,1 milion godina, jedna pre 1,3 miliona godina, a jedna pre 664.000 godina i sada je prošlo oko 600.000 godina od poslednje erupcije.

Foto: Pixabay

Nacionalni park "Jelouston"

 

Naučnici govore da je njegova erupcija jednog dana neizbežna i da će, kada do nje dođe, pustoš biti nezamisliva. Jeloustonski supervulkan bi u najačoj erupciji mogao da izbaci 10 metara debeo sloj pepela na prostoru do 1.000 kilometara od njega, što bi doprinelo da većina SAD bude mesto gde ljudi ne mogu da žive.

Foto: Pixabay

Nacionalni park "Jelouston"

 

Potpuna erupcija bi praktično pokrila čitav Severozapadni deo SAD vulkanskim pepelom. Proizvodnja hrane u SAD bi bila potpuno onemogućena. "Vulkanska zima" koja bi bila izazvana erupcijom Jeloustonskog vulkana bi mogla da radikalno ohladi celu planetu. Neki naučnici veruju da bi temperatura na globalnom nivou opala za 20 stepeni.

Amerika i svet nikada neće biti isti posle masivne Jeloustonske erupcije. Naučnici veruju da će posle erupcije dve trećine SAD biti nemoguće mesto za život, a smatraju i da nije pitanje da li će doći do erupcije, nego kada će doći do nje. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija