• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.03.2024

12:25

Svet na nogama! Danas istorijska odluka za Izrael i Palestinu?! Hamas poslao zahteve, svi čekaju da se oglasi Tel Aviv!

Reuters

Vesti

Svet na nogama! Danas istorijska odluka za Izrael i Palestinu?! Hamas poslao zahteve, svi čekaju da se oglasi Tel Aviv!

Podeli vest

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je danas za Frans pres da je primirje u Pojasu Gaze moguće u narednih 24 do 48 sati ako Izrael prihvati zahteve te palestinske islamističke organizacije.

- Ako Izrael pristaje na zahteve Hamasa, koji uključuju povratak raseljenih Palestinaca na sever Gaze i povećanje humanitarne pomoći, to bi moglo utrti put sporazumu (o primirju) u narednih 24 do 48 sati - rekao je visoki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

U Kairu bi danas trebalo da se pregovara o primirju.

Očekuje se da u glavni grad Egipta stignu delegacije Izraela i Hamasa kako bi se postigla prihvatljiva formula za obe strane za prekid vatre u Gazi.

U subotu je visoki američki zvaničnik rekao da postoji okvir sporazuma za šestonedeljnu pauzu uz pristanak Izraela i da sada zavisi od toga da li će Hamas pristati da oslobodi taoce koje drži u Gazi od početka rata 7. oktobra prošle godine.

- Put do prekida vatre je sada, bukvalno ovog sata, direktan. I postoji sporazum na stolu. Postoji okvir sporazuma. Izraelci su ga više-manje prihvtili - rekao je zvaničnik i dodao da to sada zavisi od Hamasa.

Veruje se da je u Pojasu Gaze zatočeno 130 talaca od oko 250 otetih u napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, ali nisu svi živi.

Oko 100 ih je oslobođeno tokom sedmodnevnog primirja krajem novembra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija