• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

03.03.2024

20:44

Šta je bilo prvo, kokoška ili jaje? Naučnici najzad imaju konačan odgovor! Kad bolje razmislite, zaključak i nije iznenađenje!

Tanjug

Vesti

Šta je bilo prvo, kokoška ili jaje? Naučnici najzad imaju konačan odgovor! Kad bolje razmislite, zaključak i nije iznenađenje!

Podeli vest

Svi ste čuli za pitanje da li je prvo bilo kokoška ili jaje, kao i moguća objašnjenja za oba odgovora. Drevna zagonetka uopšte nije zagonetka ako poznajete evolucionu biologiju. Naučnici su podelili svoja saznanja o ovom pitanju.

Hrišćanski filosofi poput sv. Avgustin (354-430) i sv. O ovom pitanju razmišljao je i Toma Akvinski (1225-1274) koji je na kraju svoj odgovor zasnovao na Knjizi Postanja, prvoj knjizi biblijskog Starog zaveta. Zaključili su da su kokoške na prvom mestu jer ih je Bog stvorio.

Danas, međutim, živimo u dobu nauke, i odavno smo prevazišli znanja koja su postojala pre mnogo vekova. Domaće kokoške (Gallus domesticus ) kakve danas poznajemo pripitomljene su pre 8.000 godina u jugoistočnoj Aziji, što znači da su jaja još starija.

Milioni godina razlike

U stvari, naučnici tvrde da su jaja mnogo starija od pilića. 

- Dinosaurusi su polagali jaja, ribe koje su prve izašle iz mora su polagale jaja, a „čudovišta" koja su plivala u toplim plitkim morima kambrijskog perioda pre 500 miliona godina takođe su polagala jaja - kaže britanski zoolog Luis Vilazon .

Iako to nisu bila kokošja jaja, bila su jaja. Šalim se, samo pitanje ne precizira od koje životinje mora doći jaje. Međutim, Viljazon zaključuje: "Dakle, jaje je definitivno bilo prvo".

Ali idemo korak dalje. Šta bi se desilo kada bismo pitali: "Šta je prvo bilo, kokoška ili jaje? 

Viljazon objašnjava da u ovom slučaju odgovor zavisi od toga kako definišete „kokošje jaje" u kontekstu evolucione biologije.

Sve je savršeno jasno

Britanski zoolog objašnjava da domaća kokoška pripada istom rodu kao i divlja kokoška (Gallus gallus). To je ptica tropskih područja i pripada porodici fazana (Phasianidae). U vreme pripitomljavanja, hibridizovana je sa sivom divljom živinom (Gallus sonneratii).

- Ali to zapravo nije važno. U nekom trenutku evolucione istorije kada nije bilo pilića, dve ptice koje su bile skoro, ali ne sasvim, kokoške su se parile i snele jaje koje se izleglo u prvu kokošku - objašnjava Vilazon.

Ako želite da jaje tog para nazovete kokošjim jajetom, u tom slučaju je jaje ipak bilo prvo. Ako nije, kokoška je prva došla jer je prvo kokošje jaje moralo da sačeka da ga prva kokoška snese. U biologiji je sve savršeno jasno


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija