• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

28.02.2024

18:37

Drevna narukvica napravljena od metala koji nije sa Zemlje! Naučnici analizirali prastaro blago i došli do šok otkrića!

Shutterstock

Vesti

Drevna narukvica napravljena od metala koji nije sa Zemlje! Naučnici analizirali prastaro blago i došli do šok otkrića!

Podeli vest

Među drevnim blagom, naučnici su pronašli i nekoliko čudnih ukrasa, napravljenih od metala koji nije sa Zemlje. Naime, čini se da su narukvica i šuplja polulopta ukrašena zlatom iskovani od gvožđa od meteorita.

Vilensko blago, koje se sastoji od 66 uglavnom zlatnih predmeta, otkriveno je pre više od 60 godina (1963) u Alikanteu, Španija, i od tada se smatra jednim od najvažnijih primera zlatarstva iz bronzanog doba.

Međutim, stručnjacima je bilo teško da utvrde starost zbirke zbog dva predmeta. Mala, šuplja hemisfera, koja je verovatno krasila deo žezla ili mača, i jedna narukvica izgledali su kao da su napravljeni od gvožđa i da ne pripadaju bronzanom dobu, piše Science Alert.

Naime, gvozdeno doba na Iberijskom poluostrvu počelo je oko 850. godine pre nove ere, a zlatnici u blagu potiču između 1500. i 1200. godine pre nove ere. Zato su ovi gvozdeni predmeti predstavljali svojevrsnu slagalicu. Iako gvožđe na našoj planeti ne dolazi samo iz rude gvožđa, već može doći i iz svemira, postoji niz drevnih gvozdenih artefakata koji datiraju još pre gvozdenog doba. Najpoznatiji među njima je verovatno bodež faraona Tutankamona, koji je iskovan od gvožđa od meteorita.

Ali naučnici mogu utvrditi koje gvožđe dolazi sa naše planete, a koje iz dubine svemira. Gvožđe iz meteorita sadrži mnogo više nikla nego gvožđe sa Zemlje. Zbog toga su stručnjaci zatražili dozvolu od Gradskog arheološkog muzeja Vilena, u kome se nalazi zbirka, da testiraju ova dva neobična predmeta.

Tako su pomoću masene spektrometrije (tehnika koja analizira molekule na osnovu njihove mase) utvrdili njihov sastav i, uprkos visokom stepenu korozije, ustanovili da su hemisfera i narukvica najverovatnije napravljeni od meteoritnog gvožđa.

Pošto su predmeti jako korodirani, rezultati nisu konačni. Međutim, postoje novije, neinvazivne tehnike koje bi mogle da podrže rezultate analize u budućnosti. Time bi se rešila misterija starosti kolekcije - svi predmeti su rađeni otprilike u istom periodu, oko 1400. do 1200. godine pre nove ere, s tim što neki od njih kriju materijal koji nije stigao sa Zemlje.

Istraživanje o imenu Hierro meteoritico en el Tesoro de Villena objavljeno je u časopisu Trabajos de Prehistoria.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija