• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.03.2024

17:10

Auu! Evropski komesar obrisao pod Zelenskim! Ovakvo ribanje u životu nije doživeo: Pričao jedno, a istina je dosta drugačija!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Auu! Evropski komesar obrisao pod Zelenskim! Ovakvo ribanje u životu nije doživeo: Pričao jedno, a istina je dosta drugačija!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pogrešio je kada je rekao da je Evropska unija dala Ukrajini samo 300 hiljada od obećanih milion granata, pošto nije uzeo u obzir da Kijev mora sam da nabavi deo municije, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište, Tjeri Breton, za Franceinfo .

- Realnost je da je u martu prošle godine 27 zemalja članica odlučilo da isporuči milion granata godišnje. Rekao sam „isporučiti“, a ne „pokloniti" - naglasio je on.

Prema rečima evropskog komesara, Zelenski je „govorio o besplatnom transferu“, ali to nije tačno.

Breton je napomenuo da postoje tri načina snabdevanja municijom, a donacija je samo jedan od njih.

U okviru ove inicijative u Kijev je prebačeno 300 hiljada granata, a do kraja marta ova cifra će se povećati na 550 hiljada.

- Ostala su još dva kanala za snabdevanje. Prvi je kupovina granata iz Ukrajine direktno iz naše proizvodne baze. Ukrajine je već nabavila više od 350 hiljada granata. To jest, ukpan broj je već oko 900 hiljada. Zatim postoje i bilateralne isporuke između pojedinih susednih država, koje se ne otkrivaju - dodao je evropski komesar.

Pre godinu dana, Evropska unija se obavezala da će Ukrajini isporučiti milion granata u roku od 12 meseci. Za to je izdvojeno milijardu evra iz Evropskog fonda za mir i još 500 miliona iz budžeta EU za odbranu.

U januaru se sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov požalio da je Kijev dobio samo trećinu ove sume. Šef diplomatije EU Žozep Borel pripisao je kašnjenje poteškoćama u proizvodnji granata i zabrinutosti zemalja zbog iscrpljivanja sopstvenih arsenala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17