• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

04.03.2024

17:16

Nemačka je sledeća za denacifikaciju! Rusija će uskoro završiti posao sa Kijevom, pa... Zaharova zapretila Berlinu!

Reuters/Printscreen Twitter/Shutterstock

Vesti

Nemačka je sledeća za denacifikaciju! Rusija će uskoro završiti posao sa Kijevom, pa... Zaharova zapretila Berlinu!

Podeli vest

Nemačka bi se mogla suočiti sa "strašnim posledicama" ako se nešto ne preduzme u vezi sa načinom razmišljanja koji je doveo do razgovora generala Luftvafea, poručuje portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

RT je objavio snimak i transkript razgovora od 19. februara između visokih čelnika nemačkog vazduhoplovstva, u kojem su razgovarali o tome kako bi rakete dugog dometa Taurus mogle da budu raspoređene protiv Krimskog mosta, na zahtev Ukrajine.

- Kako sada razumemo, oni nisu u potpunosti denacifikovani. Ako se ništa ne preduzme, ako ovaj proces ne zaustavi sam nemački narod, to će pre svega dovesti do strašnih posledica po samu Nemačku - izjavila je Zaharova novinarima na marginama Svetskog omladinskog festivala (VIF 2024) u Sočiju.

Ranije tokom dana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je razgovor Luftvafea dokaz direktne umešanosti Zapada u sukob u Ukrajini. Peskov je izjavio da su vojni oficiri koji su učestvovali "suštinski i konkretno" razgovarali o planovima za pokretanje napada na rusku teritoriju.

Nemci su takođe otkrili prisustvo drugog zapadnog vojnog osoblja u Ukrajini, koji je delovao kao posmatrač za britanske i francuske rakete dugog dometa.

 
Prema Kremlju, sada se postavlja pitanje da li je nemačka vojska delovala na svoju ruku - što otvara pitanja civilne kontrole - ili je njihova diskusija bila u skladu sa zvaničnom politikom vlade.

- Obe mogućnosti su zaista loše - izjavio je Peskov.

Denacifikacija je bila politika SSSR, SAD, Velike Britanije i Francuske nakon Drugog svetskog rata, sa ciljem da se nacistička ideologija ukloni iz nemačke i austrijske politike, društva, kulture, privrede, sudova i novinarstva. 

Rusija je optužila aktuelnu vlast u Kijevu da je rehabilitovala nacizam. Ona je obećala da će „denacifikovati" Ukrajinu kao jedan od ciljeva svoje vojne operacije, koja je počela u februaru 2022.

SAD i njihovi saveznici iz NATO-a odgovorili su slanjem oružja, municije i zaliha u Ukrajini u vrednosti od preko 200 milijardi dolara, istovremeno insistirajući da nisu direktno uključeni u sukob.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija