• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.03.2024

22:00

(VIDEO) Bačena je! Jezivo rusko oružje razara Ukrajinu! NATO nema rešenje, Kijev krvari - da li je došao kraj?!

Insajder

Vesti

(VIDEO) Bačena je! Jezivo rusko oružje razara Ukrajinu! NATO nema rešenje, Kijev krvari - da li je došao kraj?!

Podeli vest

Nakon nekoliko izveštaja ruskih i zapadnih izvora da su ruske snage koristile hipersoničnu krstareću raketu "cirkon" u operacijama u Ukrajini, predsednik Vladimir Putin je u obraćanju Federalnoj skupštini 29. februara potvrdio da je ova raketa doživela svoje prvo borbeno lansiranje, izveštava časopis specijalizovan za vojna pitanja "Militari voč".

- Hipersonični udarni sistem 'cirkon', koji je lansiran iz mora, već je korišćen u borbi. Nije pomenut u obraćanju iz 2018. Ali, ovaj sistem je već u upotrebi - naveo je Putin. Predsednik je precizirao da raketa može da dostigne brzinu od devet maha i da ima domet veći od 1.000 kilometara.

Njegova izjava je usedila tačno šest godina nakon što je, u svom prethodnom obraćanju, objavio postojanje novih raketnih sistema, među kojima su balistička raketa interkontinentalnog dometa "sarmat" koja se ispaljuje iz silosa, hipersonično projektil interkontinentalnog dometa "avangard", balistička raketa koja se ispaljuje iz vazduha "kinžal", bespilotna nuklearna podmornica "posejdon" i krstareća raketa na nuklearni pogon "9M730 burevestnik".

Prva borbena upotreba "cirkona" označava dovođenje ovog sistema u operativni status, što je značajan korak napred za rusku vojsku.

Upotreba projektila "cirkon" u Ukrajini, kao prva borbena upotreba ove hipersonične krstareće rakete, potvrdila je pravu revoluciju hipersoničnog oružja.

Takve letelice ne samo što omogućavaju projektilima da precizno gađaju ciljeve sa velike udaljnosti i pri znatno većim brzinama, već mogu i da manevrišu u završnoj fazi leta, što ih čini preciznijim i teškim ili nemogućim za presretanje.

Vojska SAD je značajno povećala finansiranje razvoja hipersoničnog oružja još krajem prošle decenije, sa nekoliko programa koji su trenutno u toku, kako bi se prevazišlo zaostajanje za Rusijom.

"Cirkon" je prvenstveno projektovan kao protivbrodska raketa, ali on se može koristiti i u napadima sa kopna. Trenutno je raspoređen na brojne klase ruskih ratnih brodova. Njegovo borbeno dežurstvo počelo je u januaru 2023.

O važnosti "cirkona" za rusku mornaricu je ranije govorio ministar odbrene Sergej Šojgu: "Brod opremljen 'cirkonima' može da izvodi precizne i snažne udare na neprijatelja, i sa mora i sa kopna… Jedinstvena karakteristika hipersoničnih projektila 'cirkon' je njihova sposobnost da zaobiđu sve postojeće ili potencijalne sisteme protivvazdušne odbrane."

Kopneno lansirno vozilo za ove rakete je trenutno u razvoju. Iako se ne očekuje da će upotreba ovih raketa protiv ciljeva u Ukrajini biti isplativa, ili da će postati uobičajena u daljem toku sukoba, ona je omogućila da se raketa testira u borbenim uslovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija