• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.03.2024

07:44

Malo je ostalo do odluke o sudbini Amerike! Ovako je prošao super utorak!

EPA

Vesti

Malo je ostalo do odluke o sudbini Amerike! Ovako je prošao super utorak!

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden i bivši predsednik Donald Tramp ostvarili su pobede na primarnim stranačkim izborima tokom "super-utorka", kada je glasalo 15 saveznih država i jedna američka teritorija.


Prema projekcijama, Bajden je ostvario ubedljive pobede na demokratskim primarnim izborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Koloradu, Juti, Minesoti i Kaliforniji.

Jedini poraz predsednik SAD doživeo je na Američkoj Samoi, u južnom Pacifiku, gde je pobedu odneo Džejson Palmer. Glas Amerika podseća da je 2020. godine ta američka teritorija odlučila se za demokratu Majkla Blumberga.

Na republikanskim izborima, Tramp je trijumfovao u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Mejnu, Alabami, Masačusetsu, Arkanzasu, Teksasu, Koloradu, Minesoti i Kaliforniji.

Jedina Trampova preostala suparnica za republikansku nominaciju, Niki Hejli, osvojila je najviše glasova u Vermontu, nakon što je prethodno pobedila u Vašingtonu.

Foto: Printscreen

 

 

Tokom super-utorka, ni Tramp ni Bajden nisu uspeli da osiguraju nominacije svojih stranaka, ali ovih 15 država i Američka Samoa kandidatima osiguravaju više od jedne trećine delegata.

Kako navodi Glas Amerike, glasovi super-utorka omogućiće Bajdenu i Trampu da ubrzo dobiju većinu delegata, osvoje stranačke nominacije i ponovo se susretnu na opštim izborima zakazanim za novembar.

Nekoliko država koje su glasale u super utorak dodeljuju sve svoje delegate na stranačkoj konvenciji pobedniku pojedinačnih primarnih izbora, umesto da proporcionalno dodele glasove u skladu sa rezultatima glasanja, što bi, prema Glasu Amerike, moglo da ide u korist bivšem predsedniku.

Šta su rekli Tramp i Bajden

Predsednik Bajden saopštio je da su milioni Amerikanaca "jasno čuli svoj glas” i sugerisao je da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko telo želi "da se bori protiv ekstremnog plana Donalda Trampa da nas vrati unazad”.

Tramp je "usredsređen na sopstvenu osvetu i odmazdu“, navodi Bajden, i želi da "ukine osnovne slobode poput mogućnosti da žene same donose odluke o zdravstvenoj zaštiti“.
Tramp je u obraćanju okupljenima u letovalištu Mar-a-Lago rekao da je “ovo veličanstvena noć”.

"Ne zovu ga super-utorak bez razloga. Ovo je velika i veličanstvena noć", rekao je bivši američki predsednik komentarišući rezultate.

Tramp je osudio Bajdenovu ekonomsku i spoljnu politiku, a posebno odnos prema imigraciji. 
"Učinićemo Ameriku ponovo velikom, većom nego ikada ranije", poručio je on.

 

Foto: Reuters

Donald Tramp

 

Šta je super utorak?

Desetine miliona ljudi glasalo je na izborima održanim u 15 od 50 država, plus jedna teritorija SAD. Super utorak obeležava najveći pojedinačni dan takmičenja za nominaciju stranke. Glasalo se od obale do obale, uključujući i gusto naseljene države Kaliforniju i Teksas, gde ima veliki broj delegata.

Na predizborima, koji su počeli u januaru u Ajovi, kandidatima se dodeljuju delegati za svaku državu koju osvoje. Na strani republikanaca je u pitanju više od trećine ukupnog broja delegata koji formalno određuju ko će dobiti partijsku nominaciju. U pitanju su 874 delegata od ukupno 2.429 koji će na konvenciji u julu odrediti kandidata Republikanske stranke za predsedničke izbore.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija