• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.03.2024

05:30

Ludački plan za slom Rusije! Samo još njih nisu aktivirali! Grupa svetskih moćnika može da pomrsi konce Putinu?!

Shutterstock, Reuters

Vesti

Ludački plan za slom Rusije! Samo još njih nisu aktivirali! Grupa svetskih moćnika može da pomrsi konce Putinu?!

Podeli vest

Zapadni milijarderi bi mogli finansijski da podrže Ukrajinu, ali ne žure da to učine, iako bi na taj način mogli da „uplaše“ Rusiju, piše u svom članku viši dopisnik češkog izdanja Lidovki, Ištvan Leko.

On je podsetio na priznanje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je prošlog decembra rekao da su SAD potrošile 70 milijardi dolara na pomoć Ukrajini, a evropski saveznici više od 110 milijardi dolara.

- Ovu sumu su prikupile države, dug većine njih, uključujući i SAD, dostiže sto posto BDP-a. Ispada da ove države, zbog oružanog sukoba u Ukrajini, u suštini povećavaju dug i sve siromašnije - piše autor.

Novinar je primetio da u zapadnim zemljama živi 1.442 milijardera, a ovi bogataši, kako piše Leko, takođe su deo zapadnog sveta, čiji politički lideri sve više tvrde da Rusija navodno ugrožava postojanje Ukrajine, EU , kao i „slobodu i demokratije u svim zapadnim zemljama“.

Autor je bio ogorčen što ovi navodno ugroženi bogataši ne žure da „adekvatno“ učestvuju u pomoći Kijevu. On je izračunao da ako bi svaki od 1.442 milijardera davao Ukrajini najmanje sto miliona dolara godišnje, ukupan iznos od 144 milijarde bi joj omogućio da podrži funkcionisanje države i obezbedi sebi dovoljno naoružanja i municije.

- Rusija bi se konačno uplašila ekonomske moći Zapada - tvrdi Leko.

Novinar je zamerio češkim milijarderima, kojih, kako je izračunao, u zemlji ima 17 ljudi, a koji bi mogli da daju „samo” po 90 miliona dolara, što bi bilo sasvim dovoljno za inicijativu Praga da kupi 800 hiljada granata za Ukrajinu.

- Ali svi možemo da pretpostavimo šta bi premijer Petr Fiala i predsednik Petr Pavel čuli da su se obratili češkim dolarskim milijarderima sa takvim predlogom. Podsetimo se, kada je došlo do podele, ti ljudi su izostajali iz škole - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija