• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.03.2024

16:50

Teksas otvorio Pandorinu kutiju! 16 saveznih država se urotilo protiv Bajdena: Evropa zabrinuto gleda preko Atlantika

Shutterstock/youtube/EPA

Vesti

Teksas otvorio Pandorinu kutiju! 16 saveznih država se urotilo protiv Bajdena: Evropa zabrinuto gleda preko Atlantika

Podeli vest

Grupa od 16 američkih država podnela je tužbu protiv predsednika Džoa Bajdena i zvaničnika Ministarstva energetike zbog suspenzije dozvola za izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG).

Predsednik Bajden je krajem januara pauzirao izdavanje dozvola za izvoz LNG, a Ministarstvo energetike je najavilo analizu njihovog uticaja na privredu i životnu sredinu.

Zabrana je neustavna i krši odredbu o statusu prioritetnog izvoza i sopstvenu politiku Ministarstva energetike, saopštila je kancelarija državnog tužioca Teksasa Kena Pakstona u juče objavljenom saopštenju.

- Teksas je najveći proizvođač sirove nafte i prirodnog gasa u zemlji, a zabrana Bajdenovog kabineta naneće štetu teksaškoj ekonomiji i milionima koji se oslanjaju na snabdevanje iz Teksasa - navodi se u saopštenju.

Zabrana je posebno zabrinula Evropu

Uz Teksas, u grupi je i savezna država Luizijana, takođe važan proizvođač gasa u SAD. Zabrana je posebno zabrinula Evropu, koja danas kupuje više od 60 odsto američkog izvoza.

SAD su danas najveći evropski snabdevač tečnim gasom, a uvoznici upozoravaju da bi zabrana u budućnosti mogla da ima negativne posledice po energetsku bezbednost Starog kontinenta, na primer u vidu poskupljenja zbog nedovoljne količine gasa na tržištu, kako je istakao najveći nemački trgovac Uniper.

Portparol Evropske komisije rekao je početkom februara da odluka SAD „neće uticati na sigurnost snabdevanja gasom u EU u kratkom ili srednjem roku“. Vodeća japanska elektroenergetska kompanija JERA navela je da bi američka obustava novih projekata, ako se nastavi, mogla negativno da utiče na snabdevanje Japana i sveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija