• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.03.2024

17:18

"Idemo na Rafu, sa ili bez vaše podrške"! Netanjahu ukorio SAD, ne obazire se ni na šta

EPA

Vesti

"Idemo na Rafu, sa ili bez vaše podrške"! Netanjahu ukorio SAD, ne obazire se ni na šta

Podeli vest

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je i dalje odlučan da pošalje trupe u Rafu, na jugu Pojasa Gaze, gde je sklonište potražilo više od milion Palestinaca, i dodao da bi to uradio i bez američke podrške, ako bude potrebno.

On je, u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, rekao da nema načina da se porazi islamistički pokret Hamas bez ulaska u Rafu.

- I rekao sam mu da se nadam da ćemo to uraditi uz podršku SAD, ali ako moramo - uradićemo to sami - rekao je Netanijahu.

Blinken je stigao u Izrael, u okviru intenzivnih diplomatskih napora tokom turneje u regionu Bliskog istoka da se postigne "trajni i trenutni prekid vatre" u Gazi i odvrati izraelska ofanziva na Rafu, prenosi Rojters.

Dok se SAD protive toj ofanzivi, Izrael tvrdi da je ona neophodna kako bi se iskorenio Hamas.

Unicef: Rafa je grad dece i poslednja nada za Gazu

Portparol Fonda Ujedinjenih nacija za decu i omladinu (UNICEF) Džejms Elder izjavio je danas da je Rafa grad dece i poslednja nada Gaze.

On je u snimku na društvenoj mreži Iks, prilikom posete gradu Kan Junis, opisao ruševine u tom gradu kao "potpuno uništenje" i izrazio zabrinutost da se slično može desiti kao posledica vojne operacije u Rafi, prenosi "Gardijan".

- Rafa je grad dece, 600.000 dečaka i devojčica su tamo. Vojna ofanziva u Rafi? Mislim, da, ofanziva je prava reč. Rafa je dom poslednjim preostalim bolnicama, skloništima, tržištima i vodovodnim sistemima u Gazi. Rafa je Gazina poslednja nada. Pa ipak, u senci toga, tolikih brutalnih scena širom Gaze, neki glasovi razmatraju da to sve ponove u Rafi -kazao je Elder.

On je govorio o odobrenju operativnih planova za ofanzivu na Rafu izraelskog premijera, koji je naveo da se tamo nalaze četiri Hamasova bataljona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija