• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.03.2024

11:55

Sud u Londonu doneo odluku o Asanžu!

Printscreen

Vesti

Sud u Londonu doneo odluku o Asanžu!

Podeli vest

Visoki sud u Londonu odlučio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da uloži žalbu protiv izručenja SAD.

U odluci suda navodi se da Asanž može da uloži žalbu na puno saslušanje, osim ako SAD ne daju "zadovoljavajuća uveravanja", prenosi Gardijan.

Kako se navodi, da je sud odlučio drugačije, u roku od nekoliko dana mogao bi da bude izručen SAD, koje ga terete za špijunažu.

Na dvodnevnom ročištu, njegovi advokati su tvrdili da su optužbe, koje se odnose na objavljivanje hiljada poverljivih i diplomatskih dokumenata u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku politički motivisane i da je zahtev za izručenje nezakonit.

Sudije u Visokom sudu u Londonu u obrazloženju su naveli da su advokati pokazali da Asanž ima sporan slučaj i da bi trebalo da im se da prilika da to iznesu na punom žalbenom saslušanju koje je zakazano za maj.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, i tereti se za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Asanžov portal "Vikiliks" objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga, "Vikiliks" je objavio hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija