• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.03.2024

23:45

Džulijan Asanž bi uskoro mogao da bude na slobodi! Ugledni list tvrdi da se vode razgovori na visokom nivou

Printscreen

Politika

Džulijan Asanž bi uskoro mogao da bude na slobodi! Ugledni list tvrdi da se vode razgovori na visokom nivou

Podeli vest

Ministarstvo pravde SAD razmatra da li da dozvoli Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa, da se izjasni krivim po smanjenoj optužbi za "pogrešno rukovanje poverljivim informacijama", javlja The Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na ljude upoznate u ovaj slučaj. Kako se navodi, ovo otvara mogućnost dogovora koji bi na kraju mogao da rezultira puštanjem Asanža iz britanskog zatvora.

Asanž već godinama vodi pravnu bitku sa britanskom vladom kako bi izbegao izručenje SAD, a sud trenutno razmatra da li da mu dozvoli poslednju žalbu.

Nakon što su ga optužili 2019. godine, pripadnici britanske policije su ga uhapsili i od tada se nalazi u londonskom zatvoru.

Anonimni izvori WSJ rekli za da su Ministarstvo pravde i Asanžovi advokati pokrenuli preliminarne kontakte proteklih nekoliko meseci kako bi razgovarali o mogućem poravnanju presude.

Kako se navodi, razgovori su u toku, ali svaki dogovor morao da odobri najviše rukovodstvo ministarstva.

Beri Polak, jedan od Asanžovih advokata, rekao je za WSJ da u ovom trenutku "nema znakova koji bi mogli da potvrde želju za sporazumom" od strane savezne vlade SAD.

Asanž čeka odluku nakon poslednje žalbene rasprave u Londonu na izručenje SAD, posle više od 13 godina pravnih bitaka, prvo kao zatvorenik u ambasadi Ekvadora, ​​a zatim kao pritvorenik u britanskom zatvoru maksimalne bezbednosti.

Foto: AP/Photo

 

Američke vlasti nameravaju da krivično gone Australijanca po Zakonu o špijunaži zbog objavljivanja brojnih poverljivih dokumenata, čiji je sadržaj pokrenuo skandale u vezi sa akcijama američkih trupa u Iraku, špijunskim aktivnostima SAD protiv savezničkih zemalja i regularnošću predizbora Demokratske stranke u Americi 2016. godine.

Prema vlastima SAD, objavljivanje dokumenata je ugrozilo bezbednost američkog obaveštajnog osoblja.

Međutim, mnogi smatraju Asanža simbolom slobode štampe i izražavanja, kao i novinarom koji je proganjan jer je razotkrio navodne ratne zločine.

Pravne bitke protiv Asanža počele su 2010. godine, kada je osnivač Vikiliksa uhapšen u Velikoj Britaniji zbog navodnog seksualnog napada na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao sud u Stokholmu. Čim je dobio kauciju u decembru te godine, Asanž se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu, tvrdeći da su optužbe protiv njega bile izgovor za ekstradiciju Sjedinjenim Državama.

Optužbe za silovanje ubrzo su odbačene, ali je Asanž proveo narednih sedam godina u ambasadi, ​​pre nego što su ga britanske vlasti uhapsile pod optužbom da je prekršio uslove uslovne kazne koju je dobio 2010.

Od tada je Asanž u britanskom ozloglašenom zatvoru Belmarš.

Za vreme boravka u zatvoru oženio se svojom bivšom advokaticom Stelom Moris.

Britanske vlasti su odobrile Asanžovo izručenje SAD-u 2022. godine, nakon suprotnog mišljenja koje je sudija prvobitno izrazio na osnovu njegovog nesigurnog zdravstvenog stanja i navodnog rizika od samoubistva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija