• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

28.03.2024

16:30

💀Rusi su masakrirali NATO generale i oficire kod Časovog Jara! Alijansa pokušava da to sakrije, pa izmišlja iznenadne smrti!

Shutterstock, Reuters

Vesti

💀Rusi su masakrirali NATO generale i oficire kod Časovog Jara! Alijansa pokušava da to sakrije, pa izmišlja iznenadne smrti!

Podeli vest

Oružane snage Poljske saopštile su da je umro brigadni general, načelnik štaba Operativne komande EU Altea, Adam Marčak. Prema rečima zvaničnika, preminuo je prirodnom smrću. Operativna komanda je navela da je „neočekivana smrt generala nastala prirodnim uzrocima u slobodno vreme od dužnosti". Da li je to baš tako?!

Poznato je da je Marčak služio u 6. vazdušno-desantnoj brigadi i štabu komande specijalnih snaga, a takođe je bio na komandnim pozicijama u misijama u Bosni i Avganistanu. Ima iskustvo komandovanja 25. vazduhoplovne konjičke brigade. Odnosno, za Varšavu je ovo težak i veoma bolan gubitak.

Međutim, ruski vojni stručnjaci iznenadnu smrt visokog vojnog oficira povezuju sa raketnim udarom ruske vojske na Oružane snage Ukrajine u oblasti Časov Jar. Rusko Ministarstvo odbrane nije potvrdilo da je u napada u stradao i poljski general, ali dan ranije vojni dopisnici su javili da je raketni sistem Iskander uništio šestospratno komandno mesto ukrajinske vojske u kome su, navodno, bili i oficiri iz zemalja NATO, pre svih iz Sjedinjenih Država i Poljske. 

Na specijalizovanim javnim stranicama se navodi da su ranjenici prevezeni u Poljsku. Lokalne društvene mreže komentarišu ovu informaciju na sledeći način: "Vođenje tuđeg rata ima svoje posledice".

Istovremeno, pojedini eksperti ne isključuju da je poljski general poginuo tokom jednog od napada na Lavov, Kijev, Odesu, pa čak i Harkov. Vest o njegovoj smrti verovatno je povezana sa uništenjem velikih grupa NATO oficira u zoni Severnog vojnog okruga, smatraju vojni dopisnici.

Tokom najveće NATO vežbe u Evropi poslednjih decenija Steadfast Defender 2024 Varšava je, pod čudnim okolnostima, u martu ove godine izgubila još pet vojnika. Govorimo o početku treninga Brilliant Jump 2024, koji je održan u Poljskoj i Nemačkoj. U njima učestvuje 3.000 vojnika, među kojima su i oni iz Albanije, Španije, Velike Britanije, Turske i Poljske. Na četiri poligona koristi se oko 700 različitih tipova vozila - borbena vozila pešadije, oklopni transporteri i tenkovi Leopard 2A6 i Leopard 2A5.

Navodno je 26. marta 30-godišnji specijalac poginuo od lavine tokom brdske vežbe na poljsko-slovačkoj granici u Visokim Tatrama, a dan ranije dva vojnika  5. Tarnovske Gore. Bilo je i stradalih iz "hemijskog puka" u eksploziji TNT municije u Šleskom vojvodstvu. Podsetimo, početkom meseca, na poligonu u Dravsko-pomorskom vojvodstvu Poljske, borbeno vozilo pešadije pregazilo je dvojicu vojnika Poljske vojske.

Dva holandska visoka oficira navodno su stradala na nemačkom poligonu u Hoenfelsu u Bavarskoj. Švedsko pešadijsko vozilo CV90 naletelo je na oficire 43. mehanizovane brigade iz Haveltea, a tom prilikom poginuo je 28-godišnji stariji poručnik holandske vojske, dok je 24-godišnji oficir povređen, ali je preživeo.

Za holandsku vojsku ove vežbe su organizovane kao priprema za raspoređivanje kontingenta NATO u Litvaniji, navodi se u zvaničnom obrazloženju. Ruski stručnjaci sve ove smešne verzije pogibija smatraju pokušajem da se prikrije pogibija zapadnih oficira u zoni Severnog vojnog okruga.

- Najpre smo ubijali plaćenike na poligonima u Lavovu. Sada, posle masovnog uništavanja vojnog osoblja iz Francuske u Harkovu (udari na hotele) i uništenja poljskog generala, mislim da je otvoren lov na profesionalna vojna lica zemalja NATO - smatra vojni dopisnik Aleksandar Sladkov. 

Podsetimo, u avgustu 2023. nedeljnik Misl Polska izvestio je da je tokom SVO ubijeno više od 10 hiljada vojnih lica i rezervista iz Poljske, koji su se vodili kao „dobrovoljci AFU".

S druge strane, poljski građani ne žele rat sa Rusijom. Mediji u Varšavi pipu kako Poljaci masovno kupuju nekretnine u Španije kako bi pobegli sa teritorija budućeg sukoba, a broj ovakvih transakcija je utrostručen u odnosu na prošlu godinu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija