• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.05.2024

18:15

Evo kako funkcioniše ta međunarodna pravda! Skandal, Bajden uvodi sankcije sudu u Hagu da se Ameri ne bi našli na poternici!

Shutterstock,EPA Images, Reuters

Vesti

Evo kako funkcioniše ta međunarodna pravda! Skandal, Bajden uvodi sankcije sudu u Hagu da se Ameri ne bi našli na poternici!

Podeli vest

Vašington namerava da sankcioniše Međunarodni krivični sud, nakon što je tražio hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Cilj je da bude sprečeno da se zbog zločina po čitavom svetu na poternicama nađu američki zvaničnici.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena namerava da uvede sankcije Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu, nakon što je ta institucija tražila hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u Pojasu Gaze.

Cilj tih sankcija je, kako je najotvorenije rečeno, da Vašington spreči da se u budućnosti na poternicama nađu američki zvaničnici, odgovorni za zločine počinjene širom sveta.

Interesi SAD

Amerika, koja nije potpisnica osnivačkog dokumenta MKS-a te ga samim tim i ne priznaje, podržala je sve prethodne odluke tog suda, uključujući i prošlogodišnju odluku da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih zločina počinjenih u Ukrajini, iako ni Moskva ne priznaje taj sud. Međutim, kad je glavni tužilac MKS-a Karim Kan u ponedeljak izdao nalog za hapšenje američkog saveznika - izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, čija zemlja takođe ne priznaje taj sud, Vašington je shvatio da bi neko od američkih zvaničnika, takođe, mogao da se nađe na međunarodnoj poternici zbog počinjenih zločina bezmalo po celom svetu.

Američki Kongres zato namerava da izradi zakon o sankcijama MKS-u, a u tome su složne i Republikanska i Demokratska partija. Istaknuti republikanski senator Lindsi Grejam, koji predstavlja Južnu Karolinu, kazao je da bi sud u Hagu mogao da ugrozi američke interese.

- Ako je Međunarodni krivični sud voljan da krene za izraelskim rukovodstvom, neće oklevati da krene i na američke zvaničnike - smatra Grejam.

 

Foto: EPA

 

On je dodao da se nada da će republikanci zajedno s demokratama naći način da iskažu svoje nezadovoljstvo MKS-om.

- Ako oni to mogu da urade Izraelu, mi smo sledeći! Amerika mora uvesti sankcije MKS-u ne samo da bi pomogla svojim izraelskim prijateljima već da bi u budućnosti zaštitila i sebe - rekao je Grejam na saslušanju potkomiteta Senata za odobravanje sredstava.

Tom sastanku prisustvovao je i državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je rekao da će Bajdenova administracija sarađivati s Kongresom na uvođenju sankcija MKS-u.

- Radićemo sa Kongresom na odgovarajućem odgovoru. Potez MKS-a protiv Izraela je duboko pogrešan. To će zakomplikovati izglede za postizanje sporazuma o puštanju talaca i prekidu vatre u izraelskom sukobu s Hamasom - kazao je Blinken.

 

Foto: Reuters

Etoni Blinken


Zločini u Avganistanu

Americi to, inače, ne bi bio prvi put da uvodi sankcije Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu. Administracija predsednika Donalda Trampa je 2020. godine optužila MKS za narušavanje nacionalnog suvereniteta SAD, nakon što je sud odobrio istragu ratnih zločina koje su američka vojska i njeni saveznici počinili u Avganistanu. Vašington je tada uveo sankcije zaposlenim u MKS-u, uključujući tadašnju glavnu tužiteljku Fatouu Bensoudu, kojoj su bili zamrznuta imovina i zabranjena putovanja.

 

Nemačka će uhapsiti Netanijahua ako bude na njenoj teritoriji

Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca saopštila je da će sarađivati s Međunarodnim krivičnim sudom ako bude izdat nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Govoreći na konferenciji za novinare, vladin sekretar za štampu Štefen Hebestrajt upitan je da li će Berlin izvršiti nalog MKS-a.

- Naravno da hoćemo. Pridržavamo se zakona - odgovorio je Hebestrajt.


Bajden je ukinuo te sankcije u aprilu 2021, ubrzo nakon što je ušao u Belu kuću. Tada je Blinken objasnio da je to urađeno jer su "usvojene mere bile neprikladne i neefikasne".

Inače, UN su ustanovile Međunarodni krivični sud 2002. godine, kako bi procesuirao ljude odgovorne za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u trenucima kad nacionalne vlade ne mogu ili neće to da urade. Rimski statut, kojim je Sud ustanovljen, potpisale su 123 zemlje, među kojima i članice EU i Britanija. Međutim, Amerika, Kina, Indija i Rusija odbile su da potpišu osnivački dokument i ne priznaju MKS. Iako ne priznaju MKS, Amerikanci strahuju da bi njihovi zvaničnici, za kojima bi potencijalno bila izdata poternica, mogli da budu uhapšeni i izručeni Hagu, ukoliko se nađu u nekoj od zemalja potpisnica Rimskog statuta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela
Društvo

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela

Hoće li nas "Rio Tinto" potrovati kopanjem litijuma u okolini Loznice? Ovo je pitanje od milion dolara oko kojeg se u Srbiji, poslednjih godina, lome koplja u političkoj areni. Iz Brisela kažu da neće, jer ako Projekat "Jadar" ne bude rađen po najvišim ekološkim standardima, litijum iz Srbije neće moći da se prodaje u Evropskoj uniji, koja je najzainteresovaniji kupac ove kritične sirovine. Brisel svakako neće dozvoliti prodaju, ako se rudarenjem prekrše najstroža ekološka pravila.

16.06.2024

13:27

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26