• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.06.2024

06:00

Ovo je plan! Počelo brutalno spaljivanje Rusije! Američke rakete nisu kraj, kreće još strašnije razaranje, čeka se samo...

wikipedia/printscreen

Vesti

Ovo je plan! Počelo brutalno spaljivanje Rusije! Američke rakete nisu kraj, kreće još strašnije razaranje, čeka se samo...

Podeli vest

Ukrajina je navodno uništila više komponenti ruskih sistema S-300 ili S-400 na teritoriji Belgorodske oblasti. Međutim, kako navode zapadni mediji, ovo je samo početak duge kampanje Ukrajine i njenih saveznika, u kojoj će pokušati da slome ruske PVO sisteme i vojni potencijal u graničnim oblastima.

Snimke razorenih sistema objavili su mnogi ukrajinski kanali na Telegramu uz tvrdnje da je napad izveden 1. ili 2. juna iz višecevnog bacača raketa HIMARS i to odmah nakon dozvole Bele kuće da Ukrajina američkim oružjem gađa ciljeve u Rusiji od kojih preti svakodnevna opasnost za Harkovsku oblast.

- Lepo je goreo. Radi se o ruskom S-300 i to na ruskoj teritoriji. I to samo nekoliko dana nakon dopuštenja da koristimo oružje koje je poslao Zapad na neprijateljskoj teritoriji - objavila je ministarka ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ukoliko se ispostavi da je do napada zaista došlo, to bi bio težak udarac po ruske snage, budući da se radi o skupim sistemima, koji obezbeđuju veliku zaštitu neba, ali i kojima Rusija neprestano gađa Harkov i okolinu.

S obzirom na to da zapadni borbeni avioni F-16 uskoro stižu u Ukrajinu, verovatno će se voditi još intenzivnija integrisana kampanja suzbijanja i uništavanja ruske protivvazdušne odbrane, kako bi te letelice bile što efikasnije u sukobu.

Šta se tačno dogodilo?

Moćni protivvazdušni ruski sistem, koji se nalazio pedesetak kilometara severno od rusko-ukrajinske granice, verovatno je uništen pomoću raketnog sistema visoke pokretljivosti M124, koji je poznatiji kao HIMARS. Do napada je došlo samo nekoliko dana nakon američke dozvole Kijevu da može da gađa mete na ruskom tlu oružjem koje su isporučile SAD. Nekoliko drugih zemalja članica NATO, podsetimo, takođe je dalo Ukrajini isto dopuštenje, uključujući Nemačku.

 

 

Telegram kanal Ruski špijunski dosijei navodi da je napad izveden u nedelju, međutim, to se ne može nezavisno potvrditi jer snimci nisu datirani. Specijalizovana stranica The War Zone ističe da ne može da potvrditi da li su GMLRS projektili lansirani iz HIMARS-a imali ulogu u napadu, ali napominju da bi to bio najbolji izbor oružja s obzirom na domet i vrstu cilja.

Ruski Telegram kanal Tajne Kremlja takođe tvrdi da je napad izvršen korišćenjem sistema HIMARS, a dodaje da su u napadu oštećena dva sistema S-400 odnosno radar i dosta pomoćne opreme.

- Naši sagovornici tvrde da se nakon napada na PVO jedan od vojnika vodi kao nestao. Dva oficira su poginula - navodi ruski kanal.

Prioritet napadi na PVO sisteme

Ukrajina je dala prioritet napadima na sisteme zemlja-vazduh iz dva glavna razloga.

Prvi je prema navodima kanala War Zone da se degradira ruska protivvazdušna odbrana. Sistemi protivvazdušne odbrane dugog dometa S-300 i S-400 prete operacijama ukrajinskih aviona i drugog oružja u radijusu od 400 kilometara. Takođe, smešteni sa ruske strane granice, sistemi prete ukrajinskim avionima koji lansiraju klizne bombe i drugim vrstama napada preko linija.

Drugi razlog je to što Rusija koristi projektile ispaljene iz ovih sistema kao oružje dugog dometa - što znači da se njima gađa i Harkov. Ti su sistemi često raspoređeni između teritorija pod kontrolom Ukrajine i ključnog vazdušnog koridora kroz koji ukrajinske snage šalju jurišne bespilotne letelice dugog dometa koje izvršavaju udare na mete u Rusiji sve do Moskve. Belgorodska oblast, gde je navodno zabeležen i nedavni udar na ruske PVO sisteme, otprilike je područje koje je najčešća meta ukrajinskih dronova. Uništenje tih sistema pridonosi "preživljavanju" tih dronova.

Sada, kad Ukrajina ima dozvolu da koristi zapadno oružje za udare na ruskom tlu, krstareće rakete koje bi Ukrajinci takođe mogli da koriste u napadima, jednako će ugrožavati sisteme S-300 i S-400.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50