• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.06.2024

20:40

Rusi našli rešenje za najmasovnije oružje! Inspiracija im bili "prašinari" i gusari, svaki "kalaš" će imati ovaj dodatak! (VIDEO)

Printscreen

Vesti

Rusi našli rešenje za najmasovnije oružje! Inspiracija im bili "prašinari" i gusari, svaki "kalaš" će imati ovaj dodatak! (VIDEO)

Podeli vest

Rojevi jeftinih dronova postali su ogromna pretnja za vojnike koji ratuju u Ukrajini. Teško ih je uništiti, ali ipak nije nemoguće. A rešenje su pronašli obični "prašinari", koji se svakog dana na liniji fronta suočavaju sa opasnim letelicama.

Kao što lovci koji kreću u pohod na guske ili patke neće nositi municiju koja se koristi za krupnu divljač, tako će uskoro i vojnici na liniji fronta nositi posebnu municiju za uništavanje dronova.

I to istu onu koja je pogodna za leteće životinje - patrone punjene sačmom.

Vešti vojnici su više puta u Ukrajini pokazali da je moguće jednim hicem razbiti multikopter u paramparčad, sa udaljenosti i do sto metara.

Kako piše ruski portal "Rosijskaja gazeta", glavno je sačuvati pribranost i brzo reagovati. Posle snimaka koji su pokazali učinkovitost sačmara, određene kompanije namenske industrije već su reagovale.

 

Ruska kompanija "Tehkrim" razvila je i proizvodi patrone za obaranje dronova pod nazivom "Perehvat". One su namenjene za ispaljivanje iz oružja sa glatkim cevima.

- Opremnjeni su takozvanom povezanom sačmom. Nekoliko olovnih trouglova povezuje nit od kevlara. Nekada su pirati iz topova ispaljivali đulad povezanu lancima, kako bi naneli ozbiljniju štetu brodovima - piše "Rosijskaja gazeta".

Kako piše ruski portal, pojavljuje se jedan problem kada je u pitanju ovakvo naoružanje.

Naime, ruska armija nema lakocevno streljačko naoružanje, a po zakonu, vojnici ne mogu da ponesu ličnu lovačku pušku u rat.

- U američkoj vojsci tokom Drugog svetskog rata, glatke puške sa pumpom bile su u upotrebi i bile su popularne. Bez kundaka, sa skraćenom cevi, ispostavilo se da su zgodni tokom borbi u rovovima U borbi protiv dronova, obična lovačka sačmarica sa glatkom cevi i takozvana vezana zrna su se pokazale kao veoma delotvorne - piše "Rosijskaja gazeta".

Još jedno rešenje može biti i podcevna sačmara, čiji su se snimci već pojavili na društvenim mrežama.

 

 

 

Ruski medij piše da je u razmatranju i razvoj posebne granate za uništavanje bespilotnih letelica, koja bi se ispaljivala iz lansera granata AGS-17.

"Rosijskaja gazeta" zaključuje da rešenje za problem ubitačnih jeftinih dronova postoji, samo da je potrebno uzeti u obzir ekspertizu vojnika sa linije fronta, kao i sprovođenje organizacionih promena koje bi dovele do brže obuke vojnika za korišćenje ovakvih sredstava.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.
Politika

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obišao je danas radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac i najavio da će ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025. godine, što je 15 meseci pre ugovorenog roka.

26.06.2024

14:03

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!
Politika

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje se odvojeno sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

13:59

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija