• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.06.2024

15:40

Goreće Evropa! Objavljen detaljan ratni plan Nemačke! Svet čeka reakciju Moskve, ministar odbrane najavio obračun sa Putinom!

Shutterstock

Vesti

Goreće Evropa! Objavljen detaljan ratni plan Nemačke! Svet čeka reakciju Moskve, ministar odbrane najavio obračun sa Putinom!

Podeli vest

Nemačka je prvi put od Hladnog rata ažurirala svoje planove za slučaj izbijanja rata u Evropi. Dokument od 67 stranica, poznat kao Okvirna direktiva za sveobuhvatnu odbranu, objavljen je ove nedelje i opisuje potpunu transformaciju svakodnevnog života nemačkih građana u slučaju rata, prenosi CNN.

Uvođenje obavezne vojne službe i radne obaveze

Dokument navodi da će, u slučaju rata, biti ponovo uvedena obavezna vojna služba. Kvalifikovani radnici stariji od 18 godina mogli bi biti raspoređeni na određene poslove, poput rada u pekarama i poštama, i moglo bi im biti zabranjeno da daju otkaz. Lekari, psiholozi, medicinske sestre i veterinari radili bi u vojnim i državnim službama.

Vlada će stvarati zalihe hrane, obezbediće jedan obrok dnevno

U slučaju smanjenja snabdevanja hranom, vlada će stvarati zalihe kako bi građanima obezbedila "jedan topao obrok dnevno." Rezerve bi uključivale hranu poput pirinča, mahunarki i kondenzovanog mleka. Ostali ključni resursi poput benzina i nafte takođe bi mogli biti racionalizovani kuponima ako postanu oskudni.

Mere civilne zaštite

Dokument takođe navodi mere civilne zaštite, uključujući pretvaranje podzemnih stanica u improvizovane bunkere i pripremu bolnica za priliv pacijenata. Nemačka ministarka unutrašnjih poslova, Nensi Fezer, izjavila je da država mora biti bolje naoružana s obzirom na rat u Ukrajini.

- Ruska agresija je potpuno promenila bezbednosnu situaciju u Evropi - pre svega među našim istočnim partnerima u EU i NATO, poput baltičkih država, ali i zbog hibridnih pretnji poput sajber napada, špijunaže i dezinformacija - rekla je Fezerova.

Priprema bolnica za veliki broj pacijenata

"Uz sve zaštitne mere naših bezbednosnih vlasti, vojno odvraćanje i odbranu, moramo dodatno ojačati civilnu zaštitu", navodi se u dokumentu.

Dokument upozorava da se nemačke bolnice moraju pripremiti za lečenje velikog broja pacijenata tokom dužeg perioda, kao i da, u slučaju izbijanja rata, nemačko stanovništvo ne može računati na to da će pomoć organizovana od strane vlade biti pružena odmah, zbog mogućnosti "da se istovremeno dogodi šteta na velikom broju lokacija."

Stoga se navodi da civili moraju biti spremni da prvo pomognu sebi, kao i da pruže pomoć komšijama gde je to moguće. Podrumi, podzemne garaže i stanice podzemne železnice trebali bi se koristiti kao privremeni bunkeri, navodi se u dokumentu. Nemačka radiotelevizija i digitalni mediji po zakonu će morati odmah deliti važne vladine informacije. Vlasti će imati ovlašćenja da evakuišu civile u određena područja, ali pritom ne bi trebalo razdvajati porodice. Iako se očekuje da nemačke meteorološke službe nastave sa radom i u slučaju vanrednog stanja, vlasti bi mogle zabraniti ili ograničiti objavljivanje prognoza.

Nemački ministar: Moramo biti spremni za rat do 2029. godine

Ažurirani ratni planovi Nemačke dolaze nakon Putinovih pretnji bezbednosti Evrope. Rat u Ukrajini traje već drugu godinu, ne nazire mu se kraj, a raste strah da bi se sukob mogao proširiti i na NATO. Nemački Der Spiegel objavio je izjavu ministra odbrane Borisa Pistorijusa:

- Moramo biti spremni za rat do 2029. godine. Ne smemo verovati da će se Putin zaustaviti na ukrajinskim granicama.

Očekuje se da će Pistorijus u sredu predstaviti svoj predlog za model obaveznog služenja vojnog roka. Obavezni vojni rok ukinut je 2011. godine i njegovo ponovno uvođenje u Nemačkoj izazvalo je kontroverze. Nemačko ministarstvo odbrane planira značajno jačanje vojnih rezervnih snaga kako bi obuhvatilo do 60.000 muškaraca i žena, rekao je visoki zvaničnik za rezervne snage.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(MAPA) Katastrofa za Ukrajinu! Rusija otvara novi front?! Kijev razvučen na sve strane, Putinove trupe pred milionskim gradom!
KOMPLIKUJE SE SITUACIJA

(MAPA) Katastrofa za Ukrajinu! Rusija otvara novi front?! Kijev razvučen na sve strane, Putinove trupe pred milionskim gradom!

Rusi se fokusiraju na pokušaj proboja kroz selo Hliboke severno od Harkova. Ako ruske snage uspeju da se zadrže tamo, mogle bi da se probiju do sela Lipci, koje se nalazi 30 kilometara severno od Harkova – čime bi grad sa istorijskom, kulturnom i industrijskom važnošću dospeo u domet artiljerije i faktički postao deo fronta.

09.06.2024

13:40

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roditelji ubeđeni: Kosta K. je bio potpuno uračunljiv! Maloletni ubica hladnokrvno prijavio masakr
Veštaci na potezu

Roditelji ubeđeni: Kosta K. je bio potpuno uračunljiv! Maloletni ubica hladnokrvno prijavio masakr

Snežana Dunjić, punomoćnik porodice Dukić čija je ćerka Adriana ubijena 3. maja prošle godine u masakru u OŠ "Vladislav Rinikar", predložila je danas u nastavku parničnog postupka protiv porodice Kecmanović da se veštacima, koji će procenjivati ponašanje maloletnog ubice Koste K., dostavi i audio snimak njegovog razgovora sa operaterom policije kada je prijavio zločin.

20.06.2024

15:33

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50