• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.06.2024

22:17

Evropljani su izabrali, hoće mir sa Putinom! Debakl Makrona i Šolca, krajnja desnica drugi najveći blok u EP!

EPA

Vesti

Evropljani su izabrali, hoće mir sa Putinom! Debakl Makrona i Šolca, krajnja desnica drugi najveći blok u EP!

Podeli vest

Evropa je izabrala, dosta im je rata u Ukrajini, američke torture, preskupih energenata, ekonomskog nazadovanja, svađe sa Rusijiom i Putinom, izbeglica iz Ukrajine! Na izborima za Evropski parlament krajnje desničarske i nacionalne stranke ostvarile su istorijske rezultate, a ceh bezrezervne pordrške Kijevu i ispunjavanja američkih zahteva platili su u prvom redu predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc!

Makron je pritisnut izbornim slomom već raspustio Narodnu skupštinu, raspisavši vanredne parlamentarne izbore za kraj juna. Francuska desničarska stranka Nacionalni skup na čelu sa Džordanom Bardelom osvojila je, naime, više glasova nego drugoplasirana i trećeplasirana stranka na izborima za Evropski parlament u Francuskoj. Nacionalni skup, koji je predvodio Bardela, uzeo je trećinu glasova (32. odsto). Istovremeno, Makronov savez je osvojio samo 15 odsto glasova. 

Obrazlažući svoju odluku, Makron je poručio kako ne može da se ponaša kao da se "ništa nije dogodilo", priznajući da projektovani izborni rezultat nije slutio na dobroi. Makron je takođe upozorio na očigledan porast desničarskih snaga, nazivajući to opasnošću i za Francusku i za EU u celini. 

Foto: Reuters

Lider Nacionalnog skupa Džordan Bardela i Marin Le Pen slave pobedu protiv Makrona na izborima za Evropski parlament

Nemački Kancelar Olaf Šolc, s druge strane, još nije dao ostavku iako je Alternativa za Nemačku (dobila više od 16 odsto glasova) pobedila njegove socijaldemokrate, koji, uzgred, imaju najgori rezultat na nacionalnim izborima u istoriji stranke. Osvojili su jedva 13 odsto! Istina, u Nemačkoj je njaviše glasova osvojio konzervativni savez Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije sa 30,3 odsto glasova. Nemci su kaznili i "zelene" i Slobodne demokrate (FDP) koji sa Šolcovim SDP čine vladajuću koaliciju.

Osim Alternativu za Nemačku, u evropski parlament se probila i Sahra Vagenkneht i njen Bundnis (BSV. Vagenkneht se, inače, zalaže za momentalni prekid neprijateljstava sa Rusijom.

Stranke desnog centra i krajnje desnice osvojile su najveći broj mesta na izborima za Evropski parlament u najmnogoljudnijim zemljama: Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji i Poljskoj, Slovačkoj. Očekuje se da će krajnja desnica takođe pobediti u Mađarskoj i izjednačiti se na prvom mestu po broju mesta u Evropskom parlamentu u Holandiji. Desni centar je pobednik izbora u Grčkoj i Bugarskoj. 

Skupljene zajedno, stranke radikalne desnice teoretski predstavljaju drugi najveći blok u parlamentu. Iako je malo verovatno da će moći da koordiniraju kao jedinstvena grupa unutar Evropskog parlamenta, zahvaljujući podelama o temama kao što je Rusija, oni će i dalje moći da utiču na celokupnu politiku EU, od imigracije, Ukrajine, pa do klimatskih politika.   

Podsetimo, glasači iz 27 zemalja glasali su tokom protekle sedmice za izbor 720 članova Evropskog parlamenta koji će služiti u narednih pet godina. Njihova prva i glavna uloga je da odobre ili odbiju glavnog kandidata za predsednika Evropske komisije. Trenutno je to Ursula fon der Lajen.

Ovako će izgledati Evropski parlament 

Foto: printscreen

 

 

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola predstavila je prve rezultate izbora, koje pokazuju da će Evropska narodna partija (EPP) desnog centra imati 181 poslanika, dok je u prethodnom sazivu imala 176.
Na drugom mestu su socijalisti i demokrate koji će imati 135 poslanika, za četiri manje nego u prethodnom sazivu, što znači da će ove dve grupacije ostati tradicionalno najveće u EP.
Grupacija liberalnih partija Obnovimo Evropu i grupacija Zelenih zabeležile su značajne gubitke na izborima za EP. Obnovimo Evropu će imati u novom sazivu EP 82 poslanika, dok je ranije imala 102, a Zeleni će imati 53, (ranije su imali 72).
Desničarske i krajnje desničarske stranke ostvarile uspeh na izborima, pa će tako Identitet i demokratija imati 62 poslanika, dok su ranije imali 49, a Evropski konzervativci i reformisti imaće 71 mesto u EP, a ranije su imali 69.
Grupacije Levice imaće 34 poslanika u novom sazivu, dok je ranije imala 37.
Partije i poslanici koji deluju samostalno imaće 51, koliko će imati i druge partije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17