• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.06.2024

15:10

Kakav preokret! Rusiji stigle najbolje moguće vesti iz Evrope! Ukrajina drhti, Kinezi najavili kolosalne promene nakon EU izbora!

Shutterstock

Vesti

Kakav preokret! Rusiji stigle najbolje moguće vesti iz Evrope! Ukrajina drhti, Kinezi najavili kolosalne promene nakon EU izbora!

Podeli vest

Rezultati izbora za Evropski parlament mogli bi da promene politiku Evrope prema Rusiji i Ukrajini, piše Ejža tajms.

"Izborni uspeh 'Alternative za Nemačku' i 'Saveza Sare Vagenkneht - Za razum i pravdu', koji se zalažu za okončanje konflikta u Ukrajini, ukazuju na širi geopolitički pomak. Ove partije, zajedno sa ličnostima poput bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, naglašavaju diplomatiju umesto vojnih rešenja. Ako ove političke snage dobiju veću moć, Evropa bi mogla doživeti značajne promene u svom pristupu ukrajinskom konfliktu i odnosima sa Rusijom," navodi se u članku.

U tekstu se ističe da je primetna tendencija na ovim izborima negativna reakcija na lidere koji su podržali vojnu intervenciju u Ukrajini. Predsednik Francuske Emanuel Makron, vatreni zagovornik slanja oružja i čak mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, našao se u nepovoljnom položaju jer birači sve češće izražavaju protivljenje nastavku konflikta sa Rusijom. Ovo mišljenje nalazi podršku i van Francuske, jer su nemački birači takođe okrenuli leđa partijama koje se zalažu za agresivnu politiku prema Rusiji, piše Asia Times.

Publikacija smatra da poziv na mir i diplomatska rešenja, podržana od strane evropskih i američkih političkih aktera, može promeniti budućnost kontinenta i njegovu ulogu na svetskoj sceni.

Prema preliminarnim rezultatima, objavljenim na sajtu predsednika savezne izborne komisije, izbore za Evropski parlament dobio je opozicioni blok CDU/CSU sa osvojenih 30% glasova. Na drugom mestu je desničarska partija 'Alternativa za Nemačku' (AfD) sa 15,9%. Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca osvojile su samo 13,9%, što je njihov najgori rezultat u istoriji izbora za Evropski parlament. Cela vladajuća koalicija osvojila je manje od trećine glasova.

Partija Emanuela Makrona 'Obnova' u Francuskoj je na drugom mestu sa 15,4% glasova. Predsednik Francuske, suočen sa lošim preliminarnim rezultatima svoje partije, obratio se video porukom Francuzima, u kojoj je najavio raspuštanje Nacionalne skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, čiji će prvi krug biti održan 30. juna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roditelji ubeđeni: Kosta K. je bio potpuno uračunljiv! Maloletni ubica hladnokrvno prijavio masakr
Veštaci na potezu

Roditelji ubeđeni: Kosta K. je bio potpuno uračunljiv! Maloletni ubica hladnokrvno prijavio masakr

Snežana Dunjić, punomoćnik porodice Dukić čija je ćerka Adriana ubijena 3. maja prošle godine u masakru u OŠ "Vladislav Rinikar", predložila je danas u nastavku parničnog postupka protiv porodice Kecmanović da se veštacima, koji će procenjivati ponašanje maloletnog ubice Koste K., dostavi i audio snimak njegovog razgovora sa operaterom policije kada je prijavio zločin.

20.06.2024

15:33

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50