• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

10.06.2024

19:45

Kraj terora SAD - vreme nosača aviona je prošlo! Pentagon treba podmornice, ali tu su Rusija i Kina daleko ispred!

Shutterstock/EPA/EFE/Terje Pedersen

Vesti

Kraj terora SAD - vreme nosača aviona je prošlo! Pentagon treba podmornice, ali tu su Rusija i Kina daleko ispred!

Podeli vest

Oslanjanje Ratne mornarice SAD na nosače aviona je zastarela ideja, koja nije primenjiva u savremenim uslovima gde postoji prisustvo modernih sistema za zabranu pristupa, bolje poznatih po akronimu A2/AD (anti-access/area denial), koje su razvili Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja, piše "Nešenel interest".

Pod pomenutom skraćenicom podrazumeva se čitava odbrambena mreža sistema sastavljena od protivbrodskih, krstarećih i balističkih raketa, borbenih aviona, sistema za elektronsko ratovanje, mina, obalske artiljerije, priobalnih brodova i podmornica.

Kako navodi američki list, američka mornarica je u prošlosti bila zadovoljna svojim nosačima aviona, koje je posmatrala kao "dragulje svoje flote" i "lek za sve" u nadmetanju sa drugim silama.

Međutim, upravo zbog razvoja A2/AD sistema, situacija je danas znatno drugačija, što dovodi do potrebe za razvojem nove strategije koja bi se primenila u slučaju nekog većeg sukoba. Stoga se američka vojska mora fokusirati na razvoj sredstava za prevazilaženje pretnje koju za njena plovila predstavljaju ovi sistemi.

U slučaju da dođe do rata između SAD i Kine, koji bi mogao izbiti oko Tajvana, Peking bi u potpunosti bio svestan kapaciteta američke vojske, navodi "Nešenel interest".

Zbog toga bi se kineske snage brzo kretale i nastojale da zaustave svaki pokušaj Vašingtona da rasporedi svoja sredstva za projekciju moći - uključujući i nosače aviona. Ukoliko bi kineska vojska bila uspešna u sprečavanju američkih nosača da uplove u Tajvanski moreuz, to bi bio ključan potez na početku sukoba.

Problem američke industrije i pitanje podmornica

Prema oceni američkog lista, za SAD bi bilo idealno kada bi se procene Pentagona da će do sukoba sa Kinom doći posle 2027. godine, jer bi na taj način američka vojna industrija koja je "prazna ljuska" nekadašnjeg "arsenala demokratije", imala bar malo vremena da se oporavi i pokuša da opremi snage za veliki rat koji može izbiti oko Tajvana.

Sa druge strane, navodi se da su vojnoindustrijski kompleksi američkih rivala poput Kine, Rusije, pa čak i Severne Koreje u punom zamahu kada je u pitanju proizvodnja naoružanja i vojne opreme.

Zato se zaključuje da što duži period bude prošao do izbijanja sukoba, to će više vremena američka odbrambena industrija imati da se pripremi.

Međutim, ukoliko konflikt izbije npr. sledeće godine, situacija po SAD neće biti idealna,  jer bi u tom slučaju Vašington, kao što je i ranije činio, morao da se uključi u rat sa "pokvarenom" vojskom koju ima, a ne sa robusnom kakva joj je potrebna i kakvu želi.

Da bi se to postiglo, SAD se moraju fokusirati na razvoj podmornica kao glavnog sredstva za projekciju moći i eventualnu intervenciju na Tajvanu, bar dok se ne onesposobe kineski A2/AD sistemi.

Prema pisanju američkog lista, većinu podmornica klasa "los anđeles", "virdžinija" i "sivolf" odmah treba razmestiti iz matičnih luka i rasporediti u zonu odgovornosti Indopacifičke komande vojske SAD, dok se kriza (u kojoj se nalazimo) ne smiri.

U slučaju da do sukoba dođe, mornarica bi sa svojim podmornicama, uz marinski korpus i armiju sa svojim naoružanjem velikog dometa, u idealnoj situaciji hipersoničnim, bila prvi akter u sukobu sa kineskim snagama.

Ima li rešenja za kineske A2/AD sisteme?

Prema pisanju američkog lista, Oružane snage SAD bi morale da izvrše brz i intenzivan napad na kineske sisteme u slučaju da dođe do kineske invazije na Tajvan.

Sa druge strane, ukoliko bi kineskim snagama ostalo bar malo vremena da reaguju, to bi dovelo do razornih udara po satelitskim konstelacijama američke vojske i sajber napada opasnih po Tajvan i njegove saveznike - konkretno SAD, usled čega bi došlo do zabune i onesposobljavanja odgovora američke vojske.

Takođe, bilo kakva pomisao na razmeštanje nosača aviona u tom regionu radi sprečavanja invazije, se mora odbaciti. Sve dok A2/AD sistemi ne budu onesposobljeni, nijedno sredstvo za projekciju moći ne treba dovoditi u opasnost, jer bi u tom slučaju oni bili obaveza, a ne prednost za američke snage, ocenjuje "Nešenel interest".

Zbog svega navedenog, američka mornarica mora povećati značaj podmornica i prestati sa oslanjanjem na nosače aviona, uprkos "kulturološkoj ljubavi prema ravnoj palubi i opsesiji Vašingtona velikim, lepim sistemima naoružanja koje svet može da vidi".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija