• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.06.2024

19:41

Nemilosrdno sasekao rasistički Zapad! Lavrov: Blinken nam preti da, ako nećemo za sto završićemo na jelovniku!

Tanjug/AP

Vesti

Nemilosrdno sasekao rasistički Zapad! Lavrov: Blinken nam preti da, ako nećemo za sto završićemo na jelovniku!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je na konferenciji za novinare nakon zasedanja BRIKS-a, poručio da se za razliku od Zapada Rusija i BRIKS ne služe rasizmom i da im cilj nije globalna dominacija.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov jasno je izneo stav da je multipolarnost prirodan proces koji ne zavisi od samo jedne države. 
- Multipolarnost nije nešto što zavisi od želje određene države ili grupe naroda. Multipolarnost ili policentrizam, kako ga još nazivamo, je objektivno razvijajući istorijski proces koji se ne može zaustaviti. Iako Zapad pokušava da ga zaustavi kako bi produžio svoju hegemoniju koja je proklamovana kao glavni cilj SAD i njenih saveznika. Otvoreno kažu da je svetski poredak nešto gde vodeća uloga pripada Amerikancima. NATO i EU,  blokiraju bilo kakve promene na tom planu - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

Lavrov je napomenuo da se zapravo radi o otvorenom neokolonijalni mentalitet, koji se manifestuje u svemu što radi kolektivni Zapad.

Dodao je da je Zapad je taj koji pokušava da podeli svet na razne blokove.

Govorio je kako su Amerikanci sazvali specijalni 'samit za demokratiju', gde su lično imenovali učesnike i slali im pozive.

- Postojao je samo jedan kriterijum za poziv, lojalnost Sjedinjenim Državama, pre svega, lojalnost demokratskim administracija američkog predsednika Džoa Bajdena - rekao je Ministar Lavrov.

Foto: EPA

 

Ponovio je i izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da oni koji ne žele da sede za „demokratskim stolom“ rizikuju da odu na jelovnik.

Lavrov je rekao da je više rasističkih, neokolonijalističkih izjava je teško i zamisliti.

Ponovo je napomenu da BRIKS nije taj koji se izoluje od ostatka sveta već da je BRIKS objektivno nastao kao grupa nacija koje su zainteresovane za Pravda u međunarodnoj areni ne traži ulogu neke vrste polova u policentričnom svetu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija