• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.06.2024

00:15

Ukrajina dobila katastrofalne vesti! Šok iz Vašingtona: Saliven brutalno iskren, svaki scenario je moguć: Ne garantujemo...

Reuters/Shutterrstock

Vesti

Ukrajina dobila katastrofalne vesti! Šok iz Vašingtona: Saliven brutalno iskren, svaki scenario je moguć: Ne garantujemo...

Podeli vest

Sadašnja administracija SAD ne može garantovati da će Vašington poštovati sporazum sa Ukrajinom o bezbednosti u slučaju promene predsednika, izjavio je Džejk Salivan, savetnik Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost.

Salivan je naglasio da sporazumi koje sklopi jedna vlada mogu biti izmenjeni od strane novih vlasti, što važi ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za druge zemlje.

- Ne mogu promeniti ovu nepromenljivu činjenicu. Ne nameravam da zavaravam bilo koga tvrdeći da je ono što je napisano trajno i nepromenljivo. Ali ono što vam mogu reći je da dokazi pokazuju da, kada Sjedinjene Države sklope obavezujući sporazum sa drugom zemljom na dugoročni period, mi smo skloni da se pridržavamo tih obaveza bez obzira na promene u administraciji - izjavio je Salivan.

Sjedinjene Američke Države i Ukrajina potpisale su sporazum o bezbednosnim garancijama. Prema objašnjenju administracije SAD, dokument ne uključuje nikakve obaveze Vašingtona da koristi svoje snage za zaštitu Ukrajine. Takođe, ne sadrži nikakve finansijske obaveze za američku stranu.

Međutim, sporazum sadrži odredbu o nameri Bajdenove administracije da radi sa Kongresom na ispunjavanju obaveza u oblasti bezbednosti, uključujući "dugoročno finansiranje" potreba Ukrajine.

Odredbe sporazuma predviđaju da će SAD u narednih 10 godina nastaviti da obučavaju ukrajinske vojnike, jačaju saradnju u proizvodnji oružja i opreme, kao i proširuju razmenu obaveštajnih podataka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija