• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.06.2024

08:10

Ukrajina klečala pred Putinom! Sve ovo su prihvatili! NYT objavio ekskluzivne detalje sporazuma Moskve i Kijeva!

Reuters/shutterstock

Vesti

Ukrajina klečala pred Putinom! Sve ovo su prihvatili! NYT objavio ekskluzivne detalje sporazuma Moskve i Kijeva!

Podeli vest

Ukrajina i Rusija su se u nacrtu mirovnog sporazuma iz 2022. godine, koji nikada nije potpisan, saglasile da isključe Krim iz sporazuma, ostavljajući ga pod ruskom nadležnošću, kao i da Ukrajina ne priznaje ruski suverenitet nad poluostrvom, objavio je danas "Njujork tajms".

Rusija i Ukrajina održale su neuspešne mirovne pregovore u Belorusiji i Turskoj u prvim mesecima rata 2022. godine i od tada nisu vođeni nikakvi direktni pregovori dve zaraćene strane.

Američki list je danas objavio prvi navodni nacrt mirovnog sporazuma iz 2022. godine u trenutku kada je Švajcarska domaćin globalnog mirovnog samita za Ukrajinu, koji okuplja oko 100 zemalja, bez učešća Rusije.

Učesnici se nadaju da će sačiniti zajednički mirovni plan koji bi mogli da predstave ruskom predstavniku na sledećem sastanku, navodi Njujork tajms.

"Volstrit džurnal" je još u martu objavio sadržaj uslova za primirje iz 2022. godine, ali je "Njujork tajms" objavio nacrt u celosti na 17 stranica.

Prema tome nacrtu, o statusu teritorija Ukrajine koje je zauzela Rusija, trebalo je da se odluči u kasnijim razgovorima između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ukrajina je pristala da odustane od težnji da se pridruži NATO-u ili bilo kojem drugom vojnom savezu, ali je sporazum dozvoljavao Kijevu da uđe u EU.

Rusija je takođe zahtevala ukidanje svih sankcija Zapada, ukidanje svih ukrajinskih zakona koji se odnose na ruski jezik i nacionalni identitet i ograničavanje ukrajinskih oružanih snaga.

"Njujork tajms" navodi da je najveća prepreka bila u vezi sa bezbednosnim garancijama pod kojima bi sile, kao što su Velika Britanija, SAD, Kina i Francuska stale u odbranu Ukrajine ukoliko bi bila napadnuta.

Ruski predstavnici su navodno zahtevali pravo veta na te garancije, što znači da bi Rusija mogla da blokira međunarodnu intervenciju ako sama Moskva odluči da ponovo izvede vojnu operaciju u Ukrajinu.

Ukrajinski tim zbog toga zahteva navodno "nije imao interes za nastavak pregovora", rekao je jedan ukrajinski zvaničnik za američki list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija