• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.06.2024

05:15

Skandal! Velika afera trese ukrajinsku vojsku! Pukovnik učestvovao u kriminalnoj šemi, evo za šta je uzimao novac!

Reuters

Vesti

Skandal! Velika afera trese ukrajinsku vojsku! Pukovnik učestvovao u kriminalnoj šemi, evo za šta je uzimao novac!

Podeli vest

Bivši zamenik načelnika štaba komande Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, pukovnik Vladimir Gamanenko. organizovao je šemu iznude mita od vojnika za premeštaj sa fronta u pozadinu, izveštava ukrajinsko izdanje "Glavkom" pozivajući se na podatke sudskog registra.

Prema podacima izdanja, Gamanenko je postavljen na poziciju zamenika načelnika štaba komande Kopnenih snaga u decembru 2022. godine, od strane tadašnjeg glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

"Pukovnik Vladimir Gamanenko, koji je obavljao funkciju zamenika načelnika štaba komande Kopnenih snaga, organizovao je šemu uzimanja mita od vojnika. Planirao je da iskoristi prijateljske veze među vojnim licima za rešavanje pitanja premeštaja vojnika koji aktivno učestvuju u borbenim dejstvima u vojne jedinice koje nisu angažovane u aktivnim borbenim dejstvima na liniji razgraničenja", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu izdanja.

Prema podacima izdanja, Gamanenko i njegova tri saučesnika su uhapšeni prilikom primanja mita od vojnika u iznosu od 230 hiljada grivni (5,6 hiljada dolara).

Kako izveštava "Glavkom", krajem aprila Državni biro za istrage (DBI) Ukrajine osumnjičio je četvoricu aktera za "zloupotrebu uticaja", a u maju su trojica od njih završila u istražnom zatvoru uz mogućnost polaganja kaucije od 908,4 hiljade grivni (22,3 hiljade dolara) do 4,5 miliona grivni (110,6 hiljada dolara). 

Izveštaji o korupciji u Ukrajini, posebno u vojnom sektoru, pojavljuju se redovno. Zamenik ministra odbrane zemlje Vitalij Polovenko je u januaru izvestio da je Ministarstvo odbrane Ukrajine raskinulo ugovore sa firmama lavovskog biznismena Igora Grinkeviča – aktera u slučaju skandaloznih nabavki odeće za Oružane snage Ukrajine. Služba bezbednosti Ukrajine je 19. januara saopštila da je uhapsila pukovnika Oružanih snaga Ukrajine i generalnog direktora kompanije za snabdevanje odbrambenim proizvodima pod sumnjom za korupciju.

Prema rezultatima ankete koju je u aprilu objavilo izdanje "Ukrajinska pravda", više od polovine stanovnika Ukrajine smatra korupciju najvećom pretnjom za razvoj zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija