• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

24.06.2024

22:30

Američki tragovi u masakru u Dagestanu, Zapad pokušava da uništi Rusiju iznutra!

Tanjug/AP

Vesti

Američki tragovi u masakru u Dagestanu, Zapad pokušava da uništi Rusiju iznutra!

Podeli vest

Zapad se, nakon propalog pokušaja da porazi Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina na bojnom polju u Ukrajini, sada trudi da je uništi iznutra, ocena je analitičara. Oni kažu da se u terorističkim napadima u ruskoj Republici Dagestan, u kojima je ubijeno 19 osoba, mogu jasno videti tragovi Amerike i njenih saveznika, te da je cilj bio da se unese verski razdor među Rusima.

Bezbednosni stručnjaci ističu da su teroristi koji su u većinski muslimanskom Dagestanu napali pravoslavnu crkvu i sinagoge i ubili najmanje četiri civila, uključujući pravoslavnog sveštenika, i 15 policajaca, koristili oružje američke proizvodnje. 

Ništa nije slučajno

U pitanju su bile jurišne puške AR-15. Istovremeno, prema dosadašnjim nalazima istrage, napadači iz Mahačkale i Derbanta bili su sledbenici terorističke grupe Al Kaide, koju SAD decenijama koriste za ostvarivanje svojih ciljeva po svetu.

- Nije slučajno što su teroristi bili naoružani američkim puškama, a ne 'kalašnjikovima' domaće proizvodnje. Neko ih je naoružao baš tim oružjem, a to je mogla da bude sama Amerika, direktno ili preko posrednika, ili neko od njenih saveznika - kažu analitičari.

Oni dodaju da je utvrđeno da su u napadu učestvovala dva sina bivšeg šefa Sergokalinskog okruga Magomeda Omarova - Osman i Adil. Prema navodima ruskih medija, oni su bili poštovaoci ideologije Al Kaide, za šta je njihov otac znao, ali ih nije prijavio nadležnima (pogledati okvir). S obzirom na to, stručnjaci objašnjavaju da nije slučajnost što su baš sledbenici Al Kaide napali u Rusiji.

- Amerika godinama koristi tu terorističku grupu kako bi ostvarila svoje ciljeve. Nekada ju je, takođe, koristila protiv Rusije, naoružavala je i finansirala kako bi zadala udarac Moskvi. Nije isključeno da se upravo to i danas dešava, a nije slučajno ni to što je izabrana baš Republika Dagestan na Severnom Kavkazu, budući da je ona pretežno muslimansaka - navode stručnjaci.

Prema njihovim rečima, ovoga puta je cilj Zapada da izazove verski razdor u Rusiji i tako proba da je uništi iznutra.

- Rusija je poznata kao zemlja u kojoj mnogo različitih verskih grupa žive skladno. Ruski predsednik Vladimir Putin uspeo je da ujedini sve religije u svojoj zemlji, što Zapad očigledno vidi kao moguću tačku razdora. Međutim, kao što im nije uspelo u Čečeniji 1999. i 2000, neće im uspeti ni sada - ističu analitičari.

Pravoslavni praznik

Podsetimo, dvojica terorista su u nedelju, na pravoslavni praznik Duhovi, posle večernje službe upala u pravoslavnu crkvu u Derbentu i tamo zaklala sveštenika Nikolaja Kotelnikova (66) i ubila jednog čuvara. Nakon toga su se napadači uputili do sinagoge, ispred koje su nedavno povećane mere bezbednosti. Tamo su se, 40 minuta pre početka službe, sukobili sa policijom, koja je bila ispred i obezbeđenjem raspoređenim unutra, a onda su bacili molotovljeve koktele i zapalili objekat.

Tri dana žalosti

Guverner Dagestana Sergej Melikov proglasio je tri dana žalosti nakon što su teroristi ubili 19 osoba. On je za napad okrivio pripadnike islamskih "spavačkih ćelija" ubačenih iz inostranstva, ali nije izneo detalje. Melikov je rekao da su napadači imali za cilj da "poseju paniku i strah", te je istakao da je napad povezan sa sukobom u Ukrajini.

Otprilike istovremeno, trojica ekstremista su izvela napad u glavnom gradu Dagestana - Mahačkali. Teroristi su prvo napali punkt saobraćajne policije, a onda i sinagogu, i to na sličan način kao što je napadnuta ona u Darbentu.

Jake antiterorističke snage ruske policije su odmah reagovale, a borba sa teroristima trajala je satima. U Darbentu je operacija završena oko 23 časa, dok je u Mahačkali potrajala sve do ponedeljka u dva ujutru. Na kraju su sva petorica terorista ubijena - dvojica u Darbentu i trojica u Mahačkali.

Teroristi sinovi ruskog funkcionera i njegov sestrić MMA borac

Osim dvojice terorista Osmana i Adila Omarova, koji su identifikovani kao sinovi bivšeg šefa Sergokalinskog okruga Magomeda Omarova, ruski mediji pišu i o trećem - Gadžimuradu Kagirovu. U pitanju je sestrić Magomeda Omarova, koji je bio MMA borac.
Kagirov je bio član MMA kluba Igls, koji je u vlasništvu čuvenog borca Habiba Nurmagomedova. On je izrazio saučešće porodicama stradalih i pozvao sve da dobro pogledaju svoj društveni krug.
- Čuvajte sebe i svoje najmilije i neka svako pogleda oko sebe i svoje dece, sa kim komunicira i ko mu je u okolini - kazao je Nurmagomedov.
Inače, specijalne snage ruske policije upale su u nedelju uveče u kuću Magomeda Omarova i uhapsile ga. Ispostavilo se da je on sve vreme znao da su mu sinovi i sestrić sledbenici Al Kaide, ali da to nije hteo da prijavi vlastima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda
Kolumne

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda

Istraživačima aparthejda, koji nisu spremni da budu jeftine apologete političkih interesa, Kosovo i Metohija je danas prostor da svoja zapažanja i zaključke mogu da posmatraju i izvode in vivo. To isto važi i za oportunistički zanemele intelektualce koji po moralnoj odvažnosti nisu ni blizu Sartra, Rasela ili Markuzea. Ali, taj glas danas dopire samo iz usta i pera Petera Handkea

28.09.2024

19:05

TV

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija