• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Vz.ru

25.06.2024

13:49

Zašto je Asanž na slobodi? Sve je deo mutnog plana Džoa Bajdena?! "Živeće mirno negde u Australiji"

Printscreen

Vesti

Zašto je Asanž na slobodi? Sve je deo mutnog plana Džoa Bajdena?! "Živeće mirno negde u Australiji"

Podeli vest

Oslobađanje Džulijana Asanža možda je pokušaj Džoa Bajdena da igra na osećanja dela biračkog tela.

Ovde se ne radi toliko o libertarijancima koliko o levičarima koji su ogorčeni politikom američkog predsednika u pogledu podrške Izraelu. Ovo mišljenje izneo je amerikanista Malek Dudakov u razgovoru za list VZGLjAD. Prethodno je Džulijan Asanž pušten iz britanskog zatvora Belmarš.

- Pregovori između odbrane Džulijana Asanža i američkih vlasti traju već nekoliko godina - podsetio je amerikanista Malek Dudakov.

Po njegovom mišljenju, dogovor je postao moguć zbog želje demokrata da senzacionalni slučaj iskoriste u okviru predizborne kampanje i sada će verovatno moći da "mažu oči" onima koji su bili ogorčeni progonom novinara.

- Oslobađanje Asanža može biti pokušaj Bajdena da udari na osećanja dela biračkog tela. Ne radi se toliko o libertarijancima, koliko o levičarima koji su ogorčeni politikom američkog predsednika u pogledu podrške Izraelu - objasnio je on.

Ipak, moguće je da američki lider želi da zatvori geštalt povezan sa Vikiliksom pre izbora, pošto razume da će posle novembra teško biti postići takav dogovor.

Dudakov je podsetio da su optužbe protiv osnivača portala podignute 2019. godine pod Donaldom Trampom.

- Trenutni predsednički izbori mogu dovesti do bilo kakvog razvoja događaja. Nije isključen Bajdenov poraz, koji će doprineti preformatiranju američkog ministarstva pravde - tvrdi politikolog.

 

Detalji dogovora

Što se tiče Asanžovog dogovora sa američkim vlastima, njegovi detalji su još uvek nepoznati.

- Mislim da će se novinaru postaviti niz uslova. Među njima može biti i zahtev da se ništa ne objavljuje, da se na bilo koji način ne utiče na tok predsedničke trke, da ne kontaktira sa svojim doušnicima u Americi koji su mu odali tajna dokumenta - predviđa on.

Dudakov smatra da će nakon sudske odluke i puštanja na slobodu osnivač Vikiliksa "živeti tiho i mirno u Australiji".

Prethodno je Džulijan Asanž pušten iz britanskog zatvora Belmarš. OsnivačVikiliksa proveo je u pritvoru 1901 dan. Međutim, najviši sud u Londonu odlučio je da ga pusti na slobodu uz kauciju. Novinar je napustio zemlju sa aerodroma Stansted.

- Ovo je rezultat globalne kampanje koja uključuje zagovornike slobode štampe, zakonodavce i lidere iz celog političkog spektra, sve do UN. Time su stvoreni uslovi za dugotrajne pregovore sa Ministarstvom pravde SAD, što je dovelo do zaključenja dogovora koji još uvek nije završen. Daćemo dodatne informacije što je pre moguće - navodi se u saopštenju Vikiliksa.

Foto: Tanjug/AP

 

Prema sudskim dokumentima, sporazum između Asanža i kancelarije američkog tužioca uključuje delimično priznanje krivice novinara za zaveru radi dobijanja i obelodanjivanja informacija o nacionalnoj odbrani.

Kako prenosi CBS Nevs, na završnom ročištu 26. juna biće osuđen na 62 meseca zatvora. U ovom slučaju, istraga će uzeti u obzir pet godina koje je proveo u londonskom zatvoru.

Američki federalni okružni sud biće održan na Severnim Marijanskim ostrvima. Nakon objavljivanja presude, Asanž namerava da se vrati u Australiju, čiji je državljanin.

Podsetimo, sajt Vikiliks osnovan je 2006. godine. Portal je specijalizovan za objavljivanje poverljivih informacija.

Istrage protiv Asanža od strane Sjedinjenih Država počele su 2010. Novinar je optužen po 18 tačaka za odavanje poverljivih informacija i zaveru za njihovo dobijanje. Radilo se o materijalima vezanim za sukobe u Iraku i Avganistanu. Od juna 2012. osnivač resursa sklonio se na teritoriju ambasade Ekvadora u Londonu.

Međutim, 2019. godine Kito mu je oduzeo diplomatski azil, pa je zbog toga Asanža uhapsila britanska policija. Kasnije je odobreno njegovo izručenje Sjedinjenim Državama. Osnivač Vikiliksa uložio je žalbu na ovu odluku iz Londona, ali je odbijena. Ipak, već u maju 2024. sud je dozvolio novinaru da ponovo ospori postupak ekstradicije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda
Kolumne

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda

Istraživačima aparthejda, koji nisu spremni da budu jeftine apologete političkih interesa, Kosovo i Metohija je danas prostor da svoja zapažanja i zaključke mogu da posmatraju i izvode in vivo. To isto važi i za oportunistički zanemele intelektualce koji po moralnoj odvažnosti nisu ni blizu Sartra, Rasela ili Markuzea. Ali, taj glas danas dopire samo iz usta i pera Petera Handkea

28.09.2024

19:05

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija