• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.06.2024

15:37

Promena pola kod dece?! Šokantni pritisci iz Bele kuće, evo šta Bajdenova administracija želi!

EPA

Vesti

Promena pola kod dece?! Šokantni pritisci iz Bele kuće, evo šta Bajdenova administracija želi!

Podeli vest

Američki zvaničnici su navodno naveli političke razloge za pritisak na međunarodnu zdravstvenu organizaciju da ukine ograničenja na operacije promene pola.

Američke zdravstvene vlasti izvršile su pritisak na Svetsko profesionalno udruženje za zdravlje transrodnih osoba VPATH, da iz svojih smernica objavljenih 2022. godine, ukloni starosna ograničenja za operacije tinejdžera, izvestio je u utorak Njujork tajms, pozivajući se na novootkrivene sudske dokumente.

Kako se navodi, administracija predsednika Džoa Bajdena, a posebno pomoćnica sekretara za zdravstvo Rejčel Levin, koja je transrodna osoba, strahuje da bi starosna ograničenja mogla da podstaknu sve veće političko protivljenje kontroverznim tretmanima.

U prvom nacrtu smernica objavljenom 2021. godine, VPATH je prvobitno planirao da postavi minimalnu starost za hormonski tretman na 14, 15 godina za mastektomiju, 16 godina za povećanje grudi i hirurgiju lica i 17 godina za genitalnu hirurgiju ili histerektomiju.

Međutim, u konačnoj verziji dokumenta, koja je objavljena godinu dana kasnije, grupa uopšte ne spominje starosne granice.

Foto: EPA

 

Mejlovi koje je dobio NIT sada su navodno pokazale da je Levineovo osoblje kontaktiralo grupu i osporilo smernice, pozivajući VPATH da ukine starosne granice.

- Levin i Bajdenova administracija su zabrinuti da će starost u dokumentu pogoršati stvari. Zamolila nas je da ih uklonimo - navodi se u jednom od pisama osoblja VPATH.

Neki članovi organizacije su navodno bili zabrinuti zbog vladine intervencije i insistirali su da smernice komisije budu zasnovane na nauci i konsenzusu stručnjaka, a ne na politici.

- Treba mi neko da mi objasni kako će uklanjanje starosti pomoći u borbi protiv konzervativne anti-trans agende - navodno je upitao jedan član VPATH.

Foto: EPA

 

Operacije promene pola i drugi „tretmani vezani za pol“ za maloletnike postaju sve kontroverznije pitanje, posebno u SAD, gde se stavovi o ovoj temi generalno dele po partijskim linijama.

Demokrate i Bajdenova administracija se zalažu za povećanje pristupa, kako oni nazivaju, „zdravstvene zaštite koja afirmiše rod“ za maloletnike, dok konzervativci i republikanski državni lideri pokušavaju da ograniče tu praksu.

Brojne američke države, uključujući Teksas, Floridu, Ohajo, Džordžiju i druge, već su uvele zakone koji zabranjuju rodnu afirmaciju brige o transrodnim maloletnicima, dok su neke, kao što su Tenesi i Alabama, zapretile novčanim i zatvorskim kaznama za medicinske radnike koji krše ograničenja.

Bajdenova administracija je osporila ove zakonske zabrane na sudu, tvrdeći da je uskraćivanje pristupa zdravstvenoj zaštiti koja afirmiše pol predstavlja kršenje garancija jednake zaštite i pravilnog postupka prema 14. amandmanu Ustava.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija