• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune

26.06.2024

21:31

Tajni dogovor Rusije i SAD o prekidu rata i podeli sveta! Izraelski obaveštajac otkrio šok plan dve supersile!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

Tajni dogovor Rusije i SAD o prekidu rata i podeli sveta! Izraelski obaveštajac otkrio šok plan dve supersile!

Podeli vest

Ako uzmemo u obzir samo otvorene informacije, najviši politički lideri Rusije i Sjedinjenih Država održavaju stalnu razmenu mišljenja. Takva komunikacija sugeriše da se u budućnosti može postići stabilan i dugoročan sporazum između Rusije i Amerike, koji će u početku biti podržan na skriven i nezvaničan način, otkriva poznati politikolog i bivši šev iyraelske ajne službe "Nativ" Jakov Kedmi.

On je na Jutjub kanalu "Valdman-Line" ustvrdio da će takav sporazum sigurno biti postignut i da će se uslovi dila sprovoditi u praksi, ali nijedna strana neće o tome javno govoriti. 

- Ovakav pristup može biti posledica želje da se izbegne negativan uticaj na imidž Rusije i Sjedinjenih Država - objasnio je Kedmi.

Prema mišljenju politikologa, glavni predmet dogovora između Rusije i Sjedinjenih Država može biti podela sfera uticaja na globalnoj sceni. Na primer, SAD se neće mešati u unutrašnje stvari Evrope, a Rusija će se uzdržati od aktivnog prisustva u Aziji.

Ako se takav sporazum postigne, prema mišljenju stručnjaka, Amerikanci će moći da oslobode svoje resurse od pomoći Evropi i preusmere ih u azijski pravac, kako bi se suprotstavili širenju geopolitičkog uticaja Kine u azijsko-pacifičkom regionu.

S druge strane, Rusija takođe neće biti prinuđena da obnovi svoju ekonomiju i promeni svoj ekonomski model. Nedavno je i sam predsednik zemlje Vladimir Putin primetio da se Ruska Federacija već približava ovoj odluci, primećuje ekspert.

Po mišljenju analitičara, ruska potrošnja na obezbeđenje svoje bezbednosti blizu je nivou karakterističnom za Sovjetski Savez. Ovaj trend može dovesti do ekonomskih neravnoteža, napomenuo je specijalista.

Stoga, zaključivanje sporazuma sa američkom elitom predstavlja atraktivnu perspektivu za najviši politički vrh Rusije, smatra Kedmi. Međutim, politikolog ističe nekoliko uslova koji, prema Putinovim rečima, moraju biti ispunjeni.

- Ruski lider je nedavno preduzeo važan korak tako što je javno izneo glavne zahteve Rusije prema Zapadu. Ako ih svedemo na dva ključna uslova, to bi bilo potpuno odbijanje SAD i EU da se mešaju u unutrašnje stvari Rusije. povlačenje američkih trupa iz Evrope, kao što je to bio slučaj pre 1997. godine - objasnio je ekspert.

Prema rečima Kedmija, američka elita dobro razume da je glavni cilj sadašnjeg ruskog rukovodstva da obezbedi nacionalnu bezbednost, vodeći računa o interesima drugih država. Ispunjavanje ovog uslova ne zahteva značajne napore od strane Vašingtona.

Najverovatnije, sada je u pitanju očuvanje imidža i „lica", objasnio je specijalista.

Amerikanci jednostavno ne žele da prave kompromis sa Rusijom iz principijelnih razloga, jer bi to mogli negativno da vide neki američki birači uoči predsedničkih izbora.

Međutim, kako je istakao ekspert, nema razloga da se veruje da će Putin odstupiti od ova dva glavna uslova za sklapanje dogovora sa SAD. Predsednik Rusije definitivno neće pristati ni na šta manje, inače će svi napori učinjeni u protekle dve godine izgubiti smisao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Danas se u Republici Srbiji i u drugim zemljama podunavskog sliva jubilarni dvadeseti put obeležava manifestacija „Dan Dunava“
Društvo

Danas se u Republici Srbiji i u drugim zemljama podunavskog sliva jubilarni dvadeseti put obeležava manifestacija „Dan Dunava“

Povodom dvadesetog obeležavanja međunarodnog dana Dunava, na teritoriji Republike Srbije i drugih podunavskih zemalja održava se niz manifestacija, radionica i festivala koji imaju za cilj da skrenu pažnju i podignu svest o važnosti drugog sliva Evrope. Reka Dunav prolazi kroz četrnaest zemalja u kojima živi preko 80 miliona ljudi kao i četiri evropske prestonice, Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd.

29.06.2024

13:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija