• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.06.2024

20:55

Američki kongres u panici! Kina uspostavlja nadmoć u vodama Azije!

Shutterstock, Profimedia

Vesti

Američki kongres u panici! Kina uspostavlja nadmoć u vodama Azije!

Podeli vest

Kina danas gradi 540 puta više brodova godišnje nego Sjedinjene Države, rekao je američki kongresmen Džon Mulenar tokom saslušanja u Kongresu.

Mulenar se obraćao Komitetu Predstavničkog doma američkog Kongresa na saslušanju o strateškoj konkurenciji između Sjedinjenih Država i Kine pod nazivom „Od visoke tehnologije do teškog čelika: Borba protiv strategije Narodne Republike Kine za dominaciju u poluprovodnicima, brodogradnji i bespilotnim letelicama“.

- Danas na Sjedinjene Države otpada desetina od 1 procenta svetske brodogradnje, dok kineska brodogradilišta sa skoro 20% svojih operativnih troškova koje subvencioniše Peking čine 54 odsto - rekao je Mulenar.

Foto: Tanjug/AP

 

- Kina je nastojala da izgradi svoju industriju kako bi uspostavila trajnu industrijsku dominaciju širom svijeta koja osigurava ideološki globalni trijumf njenog autokratskog i antidemokratskog sistema - rekao je Mulenar.

Foto: Foto: Profimedia

 

Komunistička partija Kine teži da bude arsenal autokratije, rekao je Mulenar.

Ova ambicija je bila u suprotnosti sa deklaracijom američkog predsednika Frenklina Ruzvelta tokom Drugog svetskog rata da Sjedinjene Države moraju da postanu arsenal demokratije, dodao je Mulenar.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Evropska unija i Amerika sleđene! Kasno su shvatili šta Putin radi u Pekingu, Vijetnamu, Severnoj Koreji i Uzbekistanu!
Tako se to radi

Evropska unija i Amerika sleđene! Kasno su shvatili šta Putin radi u Pekingu, Vijetnamu, Severnoj Koreji i Uzbekistanu!

Rusija je započela kretanje ka azijskim zemljama. Uskoro ne samo da će odnosi sa Kinom dostići novi nivo, već se očekuje i bliska saradnja sa Vijetnamom. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je ove godine organizovao turneju po Aziji. Nakon inauguracije, sa velikom pompom je leteo u Peking, zatim u Uzbekistan i Severnu Koreju, a zatim je uspešno stigao i do Republike Vijetnam.

27.06.2024

20:17

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija